Kutyások figyelem: januártól kötelező a chip

A közterület-felügyelők ellenőrizhetik majd az ebeket, és az azonosító nélküli állatok gazdái 15-150 ezer forint bírságra számíthatnak.

Noha január 1-jétõl kötelező lesz a kutyákat mikrochippel megjelölni, sokan még nem tettek eleget a törvényi előírásnak. A rendelettel az elkóborló kutyák számát csökkentenék. Januártól a közterület-felügyelők a chip leolvasására alkalmas készülékkel ellenőrizhetik az ebeket, írja a hirado.hu. A beavatkozást elmulasztók 15-150 ezer forint bírságra számíthatnak. A gazdákat megosztja a rendelet, van, aki szerint jó és hasznos a chip, mások szerint felesleges költséget jelent, és nehezen követhető a rendszer. A rendelet szerint a négy hónapnál idősebb állatokat bőr alá ültetett mikrochippel kell megjelölni, ha pedig ezt valaki elmulasztja, azt legkevesebb 15 ezer forintra büntethetik. A beültetés ára 3500 forint, de ez egyes rendelőkben drágább is lehet. Van olyan város, ahol az önkormányzat átvállalta a költségeket. Kaposvár például két éve felajánlotta, hogy ingyen bechipelteti a kutyákat, több mint 10 millió forintot költöttek erre, mégis azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött területeken a kutyák 95 százalékában nem volt azonosító – mondta el a Krónikának Szita Károly polgármester.

A jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban az azonosítót, és ha nem találja, fel kell ajánlani a beültetés lehetőségét. Ha a gazda erre nem hajlandó, a doktornak bejelentést kell tennie, és ha ezt követően sem intézkedik a tulajdonos, megbüntetik. A Kossuth Rádióban megszólaló állatorvos azt mondja, sokan anyagi okokra hivatkozva nem akarják vállalni az azonosító behelyezését, mások az eszköz beültetésétől idegenkednek. Az állatvédők becslése szerint ma nagyjából másfél millió kutya lehet Magyarországon, és közülük százezer kóborolhat gazdátlanul.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.