Kuvait 5 millió hordó olajat adományoz Japánnak

Ötmillió hordó olajat és olajterméket adományoz Kuvait a természeti katasztrófa sújtotta Japánnak, miután a szigetország bejelentette, hogy további olajimportra szorul az áramhálózat megrongálódásából eredő energia kiesés pótlására.

Az emír rendeletére a jelenlegi árakon mintegy 550 millió dollár értékű adományt Kuvait szolidaritásának jeleként küldik. A kuvaiti olajminiszter azonban a küldemény indításának idejét nem közölte. Az 5 millió hordónyi adomány több mint Japán 4,2 millió hordós napi olajimportja. Februárban a szigetország 5,07 millió hordó olajat használt fel naponta átlagosan. Időközben egy Japánban folytatott közvélemény-kutatás szerint a japánok többsége új kormányfőt szeretne a katasztrófa utáni újjáépítés vezetésére, mivel nem elégedettek a jelenlegi miniszterelnök, Kan Naoto tevékenységével. Kant a parlamentben is bírálták, sokak szerint nem elfogadható a kormány válasza a nukleáris válságra. A Nikkei üzleti napilap közvélemény-kutatása szerint egy, az újjáépítésre bevezetett új adót is támogatna a japán közvélemény.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.