Kvótaügy – brit lap: Hongkongból kerültek vissza a magyar CER-ek

Egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza nem kis haszonnal Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott, CER (Certified Emission Reduction) kvótákat, azaz széndioxidkibocsátás-csökkentési egységeket – írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap szerint a Microdyne nevű, londoni székhelyű, de Cipruson bejegyzett kis kereskedőcég a hétvégén megerősítette, hogy tőle egy hongkongi kereskedőházhoz kerültek a magyar CER-kvóták. A lap úgy tudja: 800 ezer egységről van szó, amelyeket a Hungarian Energy Power Kft. egyenként 9 euróért vett meg, majd nyomban továbbadta a Microdyne-nak.
A londoni cég a CER-kvótákat a hongkongi cégnek adta el, amely az egységeket a BlueNext tőzsdén európai brókereknek és bankoknak értékesítette, “hozzávetőleg” 11,50-12 eurós egységáron, mintegy kétmillió euró “gyors profitra” szert téve.

A The Sunday Times kiemeli: a magyar kormány abban a tudatban adta el a kvótákat, hogy azok Japánba  kerülnek.
Japán – jóllehet nem tagja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó EU-programnak – használhatja a CER-eket az ENSZ klímaprogramja keretében. A kvótákat azonban nem lehet európai “újrahasznosításra” visszajuttatni.
Anvar Kasimov, a Microdyne tulajdonosa a brit lap által idézett hétvégi levelében közölte: szerződéses előírások nem teszik lehetővé, hogy felfedje, melyik hongkongi cégről van szó.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.