Megkapták a szén-dioxid kvótájukat az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerébe (ETS) tartozó magyarországi cégek, a 213 létesítménynek összesen 23.911.962 tonna ingyenes szén-dioxid kibocsátási egységet osztanak ki.

KvVM: 213 cégnek 23,9 millió tonna szén-dioxid kvóta

Megkapták a szén-dioxid kvótájukat az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerébe (ETS) tartozó magyarországi cégek, a 213 létesítménynek összesen 23.911.962 tonna ingyenes szén-dioxid kibocsátási egységet osztanak ki.

A Magyar Közlönyben megjelent, 2008-2012 közötti időszakra vonatkozó nemzeti kiosztási terv alapján 213 magyarországi létesítmény kapott ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységet az alábbi szektorokban: 50 megawatt feletti villamosenergia-termelés, a lakossági és közületi távhő-termelés, a cukorgyártás, a saját célú tüzelőberendezések és iparihő-termelés, a bioüzemanyag-gyártás, a földgázszállítás és tárolás, a fémércek pörkölése és zsugorítása, a vas- és acélgyártás, cementgyártás, mészgyártás, üveggyártás, tetőcserepek, téglák gyártása, valamint a cellulóz- és papírgyártás területén.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tájékoztatása szerint a magyar kiosztás az egyes szektorokra vonatkozóan különböző elvek alapján történt az egyes ágazatok sajátosságait figyelembe véve, így például a villamos energia szektorban a nemzeti kiosztást tartalmazó kormányrendelet által leírt képlet alapján határozták meg az ingyenes kvótamennyiséget. A nemzeti kiosztási tervet és így a kiosztási szabályokat az Európai Uniónak is jóvá kellett hagynia.

A minisztérium közölte, amennyiben egy adott magyar létesítmény kibocsátását nem fedezi az ingyenesen kapott kvóta, akkor vásárolnia kell a visszaadási kötelezettség teljesítéséhez. Ha többlete van, akkor pedig értékesítheti a felesleges szén-dioxid mennyiséget.A KvVM közölte, a mostani helyzetet a 2005-07 közötti előző ciklushoz nehéz viszonyítani, mivel akkor teljesen más volt a rendszer.

A magyarországi cégek rendelkezésére bocsátott mostani mennyiség kisebb a korábbi több mint 30 millió tonnánál, de ebben szerepet játszik az is, hogy az előző ciklus kísérleti időszak volt, illetve, hogy az unió a hitelesített kibocsátási jelentésekre alapozva most már maga határozta meg, hogy mekkora egységet kaphat egy ország. Időközben az előző ciklusban az unió mintegy 10 százalékkal csökkentette is magyar kvótát.

Ajánlott tartalom

Az ön energiacímkéje megfelelő-e?

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni.