KvVM: 280 millió forint bírságot szabott ki a Zöldkommandó

Május óta több mint 11 ezer tonna hulladékra 280 millió forint bírságot szabott ki a Zöldkommandó – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint ősszel tovább folytatódtak a 2009-es Zöldkommandó akciósorozat helyszíni ellenőrzései, amelyek célja az illegális autóbontók felszámolása. Októberben 26 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, ebből 11 helyszínen megtiltották az illegális gépjármű-bontási tevékenységet.
A területi környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek október végéig összesen 378 helyszíni szemlét tartottak, ebből 144 önálló, 234 zöldkommandós ellenőrzés volt.
Május és október között a zöldhatóságok 47 esetben azonnal megtiltották az illegális tevékenységet, 5 esetben fordult elő környezetkárosítás és környezet-veszélyeztetés. Kötelezés, bírság kiszabása további 147 esetben, büntetőeljárás kezdeményezése pedig 4 esetben várható.
A KvVM szerint az autóbontóknak nem éri meg kockáztatni, mert kemény szankciókra számíthatnak. A zöldhatóságok egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt és így veszélyes hulladéknak minősülő autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövető pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújtható.
A Zöldkommandó bezárathatja a szabálytalan vagy illegális autóbontókat, talajszennyezés esetén pedig kármentesítésre kötelezheti a telepet.
A közlemény szerint Magyarországon ma 175 regisztrált, legális autóbontó működik, amelyek a hozzájuk beszállított gépjárművet kötelesek átvenni. Csak az általuk kiadott igazolással lehet kivonatni a járművet a forgalomból és így mentesülni a súlyadó és a biztosítás fizetése alól.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.