Lakás vasúti kocsiból

Mire jó egy 19. századi vasúti kocsi? Nos, például családi otthonnak. Bármily szokatlannak is tűnik a válasz, ettől még igaz.

A hír Angliából származik, ahol egy ilyen közlekedési alkalmatosságot alakítottak át modern lakássá, olyan otthonná, amely a legfontosabb paramétereit összegezve: fenntartható energiaforrásokkal működik és nem bocsát ki szén-dioxidot.

A konkrét körülményeket tekintve, ez a vasúti kocsi az “átépítést” megelőzően rendkívül lepusztult állapotban volt. Az építészek azonban fantáziát láttak abban, miként lehet ebből az ódon kocsiból modern otthont, kényelmes, olcsón fenntartható, minden családtag számára megfelelő élettérrel bíró lakást létrehozni.

Érdemes az immáron otthonként funkcionáló vasúti kocsi ismérveit felsorakoztatni. A megújult lakóotthon alapvetően fa alapanyagú, optimális hőmérsékleti viszonyokat teremtve, szél- és napenergiával működik, “homlokzata” teljesen üvegezett. A üvegezett homlokzat lehetővé teszi a pazar kilátást a szomszédos világítótoronyra. A jóminőségű burkolattal és a vastag falakkal az otthon hővesztesége minimálisra csökkenhető és a kor kihívásainak megfelelő energifelhasználással az éves villanyszámla is csekély összeggel bír majd. Télen a fatüzelésű kályha kiegészítő hőforrásként szolgál. Az építőanyagok mind fenntarthatóak, többnyire helyi forrásokból szerezték be, mely csökkenti az átalakított kocsi ökológiai lábnyomát. Feltehetően, a ház  a korszerű energiforrásoknak beépítésének köszönhetően. a szükségesnél több áramot tud termelni, a felesleges energiát képes lesz mások rendelkezésére bocsájtani, azt másoknak eladni.

forrás: zoldtrend.hu

-

-

Ajánlott tartalom

A Photon Energy a RayGennel együttműködésben globális vezető napenergiás és tárolólétesítményt nyit Ausztráliában

A Photon Energy a 200 MW PV napenergiát 115 MW termális tárolással kombináló projektjéhez a RayGen egyedi technológiájának alkalmazását tervezi az ausztráliai Yadnarie-ben.