Lakásokat fűtenek a metrózók Párizsban

Ezentúl nem veszhet kárba az utasok testhője a párizsi Rue Beaubourg metrómegállójában.

A teljesen szén-dioxid-semleges fűtési rendszer azt a meleget hasznosítja, melyet a tömegközlekedést használók bocsátanak ki. A rendszer kiépítéséhez viszont szerencse is kellett egy régi lépcsőház képében.
Elsősorban a rengeteg utas által nap mint nap termelt hőt akarják felhasználni Párizs központjában egy 17 lakásos háztömb fűtésére – az épület a Pompidou Központ közvetlen közelében található. Az új rendszer az épület energiaszámláit – és persze szén-dioxid-kibocsátását is – a harmadára csökkentené az ingatlan tulajdonosa szerint.
A Rambuteau metrómegálló aluljáróiban a hőmérséklet állandóan a kellemes 14-20 fokos szinten mozog, ez pedig elsősorban az utasok, illetve a szerelvények és a gépek által termelt hőnek köszönhető. Ezt a hőt szeretnék mostantól befogni és hasznosítani.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A 2040-es évek végéig szükség lesz a fosszilis energiára

A megújuló energia aránya 2035-ig reálisan az ötven százalékot sem érheti el, a 2040-es évek végéig egyre csökkenő mértékben, de szükség lesz a fosszilis energiára, a nukleáris energiára pedig még azután is - mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. elnök-vezérigazgatója Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent, legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.