Lakóhely az óceánon műanyag hulladékból

Isten létrehozta a földet, a hollandok pedig létrehozták Hollandiát – tartja a holland közmondás.

A mondás különösen igaz lehet annak tükrében, hogy a hollandok tudni vélik a megoldást a globális felmelegedés okozta vízszint emelkedésre,írja a vízpartifejlesztesek.blog.hu. Szerte a világon és országhatáron belül is keresik a fenntartható élőhelyek vízen történő kialakításának lehetőségeit. Húsvétkor egy vízkarcolóval borzoltuk a kedélyeket, a holland WHIM építésziroda “újrahasznosított szigete” hasonlóan merész elgondolás. Az újrahasznosított sziget jelenleg kutatási fázisban van, célja, hogy a Csendes-óceánon lebegő műanyag hulladékokból úszó szigeteket hozzanak létre. A javaslat két alapvető elemre fókuszál: egyrészt az óceánok megtisztítására a gigantikus mennyiségű műanyag hulladéktól, és új, egyben fenntartható élőhelyek létrehozására az óceánon. Számos város esetében fennáll a veszélye annak, hogy víz alá kerülnek a globális felmelegedés következtében megnövekedő vízszint miatt. Komoly veszélyforrás lehet, hogy jelenleg pl. az Egyesült Államok lakosságának mintegy harmada az óceánokkal határos partokon él. Az úszó sziget alternatíva lehet azoknak a “menekülteknek”, akiket a víz elüldözött otthonaikból. A szigetet önfenntartó településként értelmeznék, mely nem szorulna más országra, forrásait saját maga állítaná elő, energia- és élelmiszer terén is.

A szigetek teljesen környezettudatosak, nem befolyásolnák a világ klímáját negatív mértékben. Természetes és a természetet nem károsító források alkalmazása járulna hozzá a természet és a sziget harmóniájának megteremtéséhez.
Az úszó város nagysága idomulna az óceánban lévő műanyag hulladék mértékéhez. A legnagyobb kiterjedésű hulladék-masszának akkora az ökológiai lábnyoma, mint Franciaországnak és Spanyolországnak együtt. Kezdeti lépésként egy 10.000 km2 nagyságú szigetet hoznának létre, ez kb. akkora, mint Hawai. A kijelölt helyszín nem messze esne Hawaitól, hiszen itt mérték a legnagyobb műanyag-koncentrációt. Helyben feldolgoznák a műanyagot, így spórolva pénzt, energiát és szállítási időt. Még egy nagy előnye van az úszó szigetnek: nevéből eredően helyváltoztatásra is alkalmas, így vízfelületen bárhol elképzelhető lenne.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.