Lámpából internet

Olyan fény alapú internetkapcsolatot fejlesztettek ki német kutatók, ami akár az otthoni LED-es világításból is képes wifit gyártani.

A LED-ek köztudottan hatékonyak az energiatakarékosság területén, de el tudtuk volna képzelni, hogy akár csatlakozni is tudunk majd rajtuk keresztül az internetre? Ennek a képzeletnek adtak teret a német Fraunhofer Intézmény kutatói. Egy olyan eljárást dolgoztak ki, amely az otthonunkban található lámpa fényét képes értelmezi, mint látható-frekvenciás jel. Ha eljátszunk a gondolattal, a közeljövőben elég csak felkapcsolnunk a villanyt és ezzel máris lesz otthon internetünk.

Habár manapság a „hagyományos” (rádió-frekvenciás) wifi a leginkább elterjedt, a rendszernek megvan ennek a velejáró gyengeségei. A sávszélesség korlátozottsága mellett már biztosan sokan tapasztalták, hogy „lopják” a netjét, azaz illetéktelenek használták a hálózatukat. Ez – a sok frusztráció mellett – a forgalom jelentős lassulásával jár.
Maga a fény alapú wifi a szabad szemmel nem látható vibrálásokat érzékeli a fényforrásokból. Mivel az izzólámpák és a fluoreszcens izzók nem képesek elég gyorsan ezt a fajta vibrálást biztosítani, ezért megoldásként a LED-es világítás marad csak megfelelő. Azonban a hagyományos kereskedelmi LED-eknek viszonylag korlátozott a sávszélessége. Erre találták ki a kutatók, hogy a fények megszűrésével (csak a kék szín maradt) képesek voltak a sávszélességet ugrásszerűen bővíteni, 230 megabites sebességre másodpercenként. Ez rekord az eddigi fény alapú wifi történetében, és mindemellett LED-es technológiát használ. A kutatócsoport állítása szerint azonban nem állnak meg ennél a teljesítménynél, szeretnék ezt a sebességet a közeljövőben megduplázni

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.