Lányától lesett el zseniális ötletet új találmányhoz a tudós

A MIT méltán híres high-tech fejlesztéseiről. Néha az újítás azonban egészen egyszerű megoldásokból születik.

A közelmúltban jelent meg az a tanulmány, amely a MIT kutatóinak új találmányát mutatja be. A légbuborékkal fedett úszó szerkezet igen egyszerű, a Nap energiáját felhasználva alakítja át a vizet gőzzé. A tervezők bíznak benne, hogy találmányuk alacsony előállítási költsége miatt egy nap a sótalanításban és a víztisztításban is nagy segítség lehet.

A mostani eszköz a csapat egy korábbi, 2014-es szabadalmának továbbgondolása. Az akkori szivacsnak rengeteg energiára volt szüksége a működéshez, a mostani zseniális újítás, a légbuborékos borítás azonban áthidalja a problémát – a szigetelés ugyanis remekül megtartja a hőt. Míg a légbuborékok megőrzik a meleget, egy vékony réteg réz, valamint egy speciális szelektív hőelnyelő anyag elég meleget állít elő ahhoz, hogy az eszköz alatt lévő víz felforrjon. Az egyszerű de nagyszerű ötletet a tervezők a csoport egyik tagjának, Gang Chennek a lányától lesték el. A 16 éves tanulónak egy iskolai tudományos projekthez légbuborékok felhasználásával kellett elkészítenie egy üvegházat, a szerkezet pedig igen jól működött.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János online követte a Dubajban rendezett klímacsúcs találkozót

Elengedhetetlen a megváltozott klímához és hidrológiai viszonyokhoz való alkalmazkodás - hangoztatta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi köztársasági elnök az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye részes államainak csúcstalálkozójához (COP 28) kapcsolódó Víz és Klímaügyi Vezetők tanácskozásán, pénteken.