Lassan beéri a hazai napenergia teljesítménye Paksot

Az utóbbi években jelentősen bővült a napenergia-hasznosítás Magyarországon, így mostanra elérte a 2 ezer megawattot a napelemek összteljesítménye – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) az MTI-vel.

A napelemek összteljesítménye már majdnem akkora, mint a paksi atomerőmű 2012,8 megawattos beépített kapacitása, bár a rendelkezésre állásuk nem hasonlítható össze. Paks több mint 90 százalékot teljesít, míg a napelemek kihasználtsága 2020-ban nem érte el 20 százalékot, és a napsütéses napokat számolva is csak 33,4 százalék. A Mavir ezért azt hangsúlyozza, hogy a két technológia nem versenyez, hanem kiegészíti egymást az energiatermelésben. A napelemek összteljesítményét nagyobb részben, 1361,3 megawattos kapacitással az ipari méretű, vagyis a legalább 50 kilowattos naperőművek fedezik a Mavir adatai szerint. Terjedésük 2015-ben vett lendületet, ugyanis ekkor több mint a háromszorosára nőtt a teljesítményük az előző évihez képest. 2017-ben már meghaladták a 100 megawattot, a keddi adatok szerint pedig a teljes belföldi erőműpark összes beépített összteljesítményének 13,8 százalékát teszik ki.

A háztartási méretű napenergia-hasznosítás egyenletesebben nőtt, és csak 2017-ben gyorsult fel. Teljesítményük szeptember végére meghaladta a 640 megawattot – írták. A jelentős mértékű bővülés próbára teszi a villamosenergia-rendszer egyensúlyát, de a Mavir ezzel együtt is fontosnak tartja, hogy új egységekkel gyarapodjon a megújuló energiák termelése – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.