Lassan, de növekszik a földgázüzemű járművek száma Ausztriában

Az osztrák utakon 5.500 földgázüzemű gépjármű van forgalomban, ebből az idei első félévben 320-at helyeztek üzembe.

Az idei növekedésből 44 százalékkal, 142 jármű forgalomba helyezésével ismét Bécs hasította ki magának a legnagyobb szeletet. Felső-Ausztriában 42, Alsó-Ausztriában pedig 38 járművet helyeztek üzembe – közölte hétfőn a Wien Energie közüzemi vállalat az osztrák statisztikai hivatal adataira hivatkozva.
A földgáz egy kilogrammja jelenleg 90 centbe kerül a töltőállomásoknál, ráadásul a földgáz nagyobb hőértékkel rendelkezik mint a benzin vagy a dízel üzemanyag. “Egy kilogramm földgáz nagyjából 1,3 liter dízel-, illetve 1,5 liter benzin üzemanyagnak felel meg. A Bécs-Bad Ischl (270 kilométeres) út tehát egy gázüzemű járművel 10 euróba kerül” – írja a Wien Energie jelentése.
Földgázüzemű járművekre Karintia és Alsó-Ausztria kivételével minden osztrák tartományban támogatást lehet igénybe venni.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).