Latin-Amerika a megújuló energiaforradalom kapujában

A latin-amerikai természeti erőforrások évszázadokon keresztül segítettek a világgazdaság előremozdításában: az egykori Spanyol Birodalom ezüstflottájától a Kínába szánt vas- és rézexportig már régóta értékesítették őket az egész világon.

Azonban a megújuló energiaforrások elterjedése új gazdasági jelenséget teremt a régióban. Az elmúlt években Latin-Amerika óriási lépéseket tett a szél-, nap-, geotermikus és bioüzemanyag-energiaforrásainak kiaknázásában. Mostanra elérkezett az energiaforradalom csúcspontja, amely átalakítja a régiót és számos üzleti lehetőséget teremt.

Jelen pillanatban Latin-Amerika még mindig nagyon függ a természeti erőforrások egyikétől: az olajtól. A BP statisztikai áttekintése szerint Latin-Amerikában található a világ kőolajkészleteinek több mint 20 százaléka, ezért a régió a világ második legfontosabb olajlelőhelye, és valószínűleg ezért is támaszkodik a mai napig annyira erre az erőforrásra. Az olaj a régió teljes primerenergia-ellátásának (TPES) 46 százalékát tette ki 2013-ban, jóval meghaladva a 31 százalékos globális átlagot.

Amikor közlekedésről van szó, az olajalapú üzemanyag valószínűleg még egy ideig megőrzi pole-pozícióját. Az elektromos autók és a hibridek lassan fejtik ki globális hatásukat, és Latin-Amerikában alig vannak jelen. Bár Brazília lenyűgöző lépéseket tett etanol alternatívákkal, az olaj és annak származékai továbbra is az első számú választás.

Ráadásul a régió elavult közlekedési flottája, amelyet leginkább a leselejtezett amerikai autók és a helyben gyártott régebbi modellek tesznek ki, az elektromos autózás elterjedése ellenére még egy jó ideig biztosan meg fog maradni. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.