Láttad már a 600 millió forintos elektromos hajót?

Az elektromos járművek alatt ma már nem csupán az autókat, motorokat vagy éppen buszokat értjük, az alternatív megoldások a vízi közlekedést is elérték.

Ezen a téren a Silent Yachts jár az élen: a vállalat már 11 hajót adott a tengereknek. Felgyorsítja elektromos katamaránjainak gyártását a Silent Yachts, a vállalat, melyre sokan csak a tengerek Teslájaként hivatkoznak – számol be az Electrek. A cég egyelőre tíz hajó megalkotásán dolgozik, ugyanakkor folyamatosan igyekeznek bővíteni a gyártási kapacitásukat. A cél az, hogy egy év alatt 12 katamaránt is elkészítsenek. Ez elsőre nem tűnhet soknak, a hajógyártás azonban egyáltalán nem egyszerű feladat. A nagyobb járművek – mint amilyenek a Silent Yachts elektromos katamaránjai is – esetében ez fokozottan igaz. A cég évekkel ezelőtt kezdte meg az elektromos hajók fejlesztését, melyeket immár három (16,7; 18,2; illetve 24,3 méteres) méretben kínálnak. A járművek energiaellátását teljes egészében napelemek, illetve akkumulátorok biztosítják, a katamaránok mérettől függően 10 vagy 26 kilowattos napelem-, illetve 150-532 kilowattos akkumulátor-rendszerrel szerelhetőek fel. Utóbbi több mint öt Tesla Model S kapacitásának felel meg. A Silent Yachts hajói teljes egészében zöld energiával működnek, a rendszert csak és kizárólag áram hajtja.

A vállalat eddig 11 darabot adott át, de azt tapasztalták, hogy egyre nő az igény termékeik iránt. A cég a közelmúltban Thaiföldön és Olaszországban is új gyárat nyitott, előbbi, a Bangkoktól 220 kilométerre fekvő telep Délkelet-Ázsia legnagyobb magánkézben lévő hajógyára. Utóbbi létesítményben a bővítés után akár évente 15 közepes méretű hajót is létrehozhatnak.

Az elektromos katamaránok a tehetősebbek számára készülnek, a luxuskörülményekért igen borsos árat kell fizetni. A Silent Yachts modelljei nagyjából 2 millió dollárnál (mintegy 606 millió forintnál) kezdődnek, igaz, ez nem számít jelentős összegnek a hasonló adottságú, de hagyományos rendszerrel üzemeltetett hajók értékéhez képest.

Ajánlott tartalom

Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját

A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.