Látványos videó mutatja, hogyan alakult az elmúlt 2000 évben a világ népessége

Az Amerikai Természettudományi Múzeum videóján láthatjuk, ahogy időszámításunktól kezdve hogyan emelkedik folyamatosan a Föld népessége – 200 ezer évbe telt, amíg elértük az egymilliárdot, aztán már mindössze 200 év elég volt a hétmilliárdhoz.

Láthatjuk, ahogy egymás után gyulladnak ki az egymillió lakost jelző kis lámpácskák – eleinte főleg Európában, Indiában és a Távol-Keleten, miközben a térkép mutatja a népesség alakulását befolyásoló történelmi eseményeket, háborúkat, járványokat. Aztán a 19. századra felpörög a sebesség, és villámgyorsan eljutunk a mai 7 milliárdhoz, de a videó szerint a jelenlegi trend alapján 2100 körül érjük el a csúcsot – 11 milliárd fős össznépességgel. Igaz, jelenleg csökkenő tendenciát mutat a születési ráta, tehát esély van rá, hogy a növekedés lelassul – emlékeztet a videó, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

2019 óta már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.