Le kellene már szokni a palackozott vízről

A palackozott víz fogyasztásának csökkenése évente több mint 600 millió euró kiadást spórolna meg az európai háztartásoknak.

A csapvíz jobb lakossági megítélése következtében kevesebb műanyag palack válna hulladékká, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is csökkenne. Az európai tengerpartok egyik leggyakoribb szennyezői az egyszer használatos műanyag palackok. Az Európai Unió meghatározó elve, hogy mindenkinek joga van jó minőségű alapvető szolgáltatásokhoz, ideértve az ivóvizet is. A napokban megfogalmazott javaslat kötelezővé teszi a fogyasztók világos tájékoztatását a vízfogyasztásról, a víz árának szerkezetéről és literenkénti alakulásáról, ezzel lehetővé téve a palackozott víz árával való összehasonlítását. Ez hozzájárul több környezetvédelmi célhoz, így a szükségtelen műanyaghasználat visszaszorításához és az Unió szénlábnyomának csökkentéséhez, valamint a fenntartható fejlesztési célok eléréséhez. A szabályozás csökkenteni fogja az energiafogyasztást és a szükségtelen vízpazarlást. A nagyobb átláthatóság pedig eszközt ad a fogyasztók kezébe ahhoz, hogy fenntarthatóbb opciókat válasszanak, például csapvizet igyanak.

Az Európai Unióban a legtöbb ember könnyen hozzáfér igen jó minőségű ivóvízhez. A Bizottság célja e kiváló minőséget hosszú távon is garantálni. Az új szabályok értelmében a tagállamoknak javítaniuk kell az ivóvízhez való hozzáférést mindenki, de különösen a veszélyeztetett és marginalizált csoportok számára, akik jelenleg nehezen férnek hozzá ivóvízhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket, kampányok keretében tájékoztatni kell a lakosságot a számukra szolgáltatott víz minőségéről, és ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására. Egy másik fontos újdonság a szabályozásban, hogy előírja a nyilvánosság könnyen érthető, felhasználóbarát tájékoztatását – online felületeken is – a lakóhelyükön elérhető csapvíz minőségével és szolgáltatásával kapcsolatban, hogy javuljon a csapvízbe vetett bizalom.

Emellett a palackozott víz fogyasztásának csökkenése évente több mint 600 millió euró kiadást spórolna meg az európai háztartásoknak. A csapvíz jobb lakossági megítélése következtében kevesebb műanyag palack válna hulladékká, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is csökkenne. Az európai tengerpartok egyik leggyakoribb szennyezői az egyszer használatos műanyag palackok. A tagállamokban az ivóvízzel való jobb gazdálkodás megszünteti a szükségtelen vízpazarlást és hozzájárul a széndioxid-lábnyom csökkentéséhez, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Átadták az első “környezetvédelmi Nobel-díjakat”

Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.