Leállhat az iPhone-ok forgalmazása

A Google telefonjait is gyártó tajvani HTC (High Tech Computer Corporation) szabadalmainak megsértése miatt eljárást kezdeményezett az Apple ellen, és a vita rendezéséig az iPhone-ok, iPad-ok és iPod-ok amerikai forgalmazásának felfüggesztését követeli.

Először az Apple perelte be idén márciusban a HTC-t, mondván a tajvani gyár az iPhone-okban alkalmazott védett technológiák közül 20 esetben követett el jogsértést.
A HTC most azzal vágott vissza, hogy az Apple öt esetben sértette meg a tajvani cég bejegyzett szabadalmait, és a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságtól (International Trade Commission, ITC) azt követeli, hogy az Egyesült Államokban tiltsák be az ügyben érintett Apple-termékek importját.

“Ügyfeleink, azaz a HTC-telefonok használói és az üzleti partnereink védelmében kényszerültünk az Apple elleni lépés megtételére” – mondta Jason Mackenzie, a tajvani vállalat észak-amerikai üzletágának alelnöke.
Iparági elemzők szerint a HTC válasza várható volt, miután az Apple is jogsértéssel vádolta az egyre fenyegetőbb konkurensnek számító tajvani vállalatot.
Új termékek bevezetésénél gyakran előfordulnak szabadalmi viták. Ezeket a nézeteltéréseket általában kölcsönös licenc-szerződésekkel szokták áthidalni, arra azonban még nem volt példa, hogy a jogi problémák rendezéséig bárkit is kizárjanak a piacról.

Ajánlott tartalom

Klímapolitikai Intézet: kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a gyártókon múlna

Sokkal kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a termékek gyártóin múlna; fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás - derül ki a Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült reprezentatív kutatásból.