Leállhatnak a szélerőművek?

Május első felében az energetikai közigazgatás és a rendszerirányító módosítási javaslatai újabb teljesíthetetlen, és emiatt automatikusan büntetéssel járó feltételeket szab a szélerőművek számára.

A megújulókat támogató politikai szándéknyilatkozatokkal teljesen ellentétes irányba mutat az energetikai szabályozás átalakulása. Míg a politika zöldenergia forradalmat, a hazai megújulós ágazat húzóiparrá fejlesztését, kiszámíthatóságot ígéri, addig a valóságban a technikai szintű szabályozás csendes átalakításával teljesen ellehetetlenül a megújulós iparág. – mondta Dr. Hoffmann László az MSZIT elnöke. A rendszerirányító (MAVIR) – egy munkanapos határidővel – iparági egyeztetésre bocsátott koncepciója újabb büntetésekkel sújtaná a szélerőműveket. A koncepció szándéka szerint a kisszámú, önhibájából nem együttműködő termelőt igyekszik megregulázni, azonban automatikusan bünteti a kooperáló termelőket is.

A rendszerirányító szerint a jelenlegi pótdíj rendszer nem ösztönöz kellően a pontos menetrendadásra és annak tartására ezért szigorítani kell. A javaslat teljesen figyelmen kívül hagyja az üzemeltetők együttműködési készségét, hiszen többségük jelenleg is jelentős költség mellett napi vagy órás időjáráselőrejelzési adok alapján modellezik a termelésüket. A javaslat a menetrendadás tekintetében teljesíthetetlen feltételeket szab, mivel határidőnek a D-1 menetrendek esetében a HUPX értékesítés miatt a szállítás napját megelőző nap 8:30-at adja meg a jelenlegi 11:30 helyett. Közismert tény, hogy az előrejelző cégek, amelyektől az európai meteorológiai számításokat meg lehet vásárolni, reggel 8 és 9 óra között szolgáltatnak adatot, így a számításokat az üzemeltetők nem fogják tudni időben elvégezni. Újabb teljesíthetetlen feltétel a javaslatban, hogy amennyiben valamely értékesítő nem ad havi menetrendet, vagy tény termelése +/-50%-ban eltér a havi menetrendjétől akkor csökkentett áron tud csak értékesíteni, a szélelőrejelzést viszont egyetlen adatszolgáltató cég sem vállalja egy hónapra előre.

A termelők abszurd módon csak úgy tudnák a büntetésüket csökkenteni, ha éppen akkor állítanák le erőműveiket, amikor jelentős termelés van, ezzel elkerülve a menetrendtől történő számottevő eltérést. Ez a kikényszerített helyzet a világon példa nélküli. A tervezet a kiegyenlítő energia költségének áthárítását javasolja, holott ez a termelőktől teljesen független költség. A teljes koncepció ellentétes az átvételi áras rendszer logikájával, aminek lényege, hogy a környezeti előnyökért cserébe nagyobb biztonságot garantál, és gyorsabb megtérülési időt biztosít. Az MSZIT elnöke szerint mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezekkel a módosításokkal nem lehet a menetrendadás pontosságát növelni, nem növekszenek az adóbevételek, nem csökkennek az energia árak, csődközeli helyzetet idézhetnek elő a már üzemelő megújuló erőműveknél, lehetetlenné teszik az újabb beruházásokat, így tovább csökkentik a magyar megújuló energia termelést.

Korábbi videónk a szélenergiáról:

[media id=105 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás: határidők, útmutató a sikeres pályázathoz

1 hónap és útjára indul a Napenergia Plusz Program.