Leállítaná egyik legöregebb atomerőművét Svájc

Svájc Bern kantonjának kormánya tárgyalásokat kezdeményez a 373 megawattos, forralóvizes Mühleberg atomerőmű üzemeltetőjével, a BKW-val a blokk végleges, legkésőbb 2022-ben történő leállításáról.

A kormány közleménye szerint ez a megoldás alternatívát nyújtana a kanton polgárai által kezdeményezett népszavazással szemben, amelyben a kérdés, hogy az 52%-ban a kanton által tulajdonolt BKW-nak azonnal le kell-e állítania a blokkot. A javaslat az egyeztetési folyamat után 2013. augusztusban kerülhet a kanton parlamentje elé- A BKW válaszközleménye szerint a cég jelenlegi hosszú távú stratégiája, hogy 2022-ben állítja le a Mühleberg atomerőművet, de minden lehetséges forgatókönyvet vizsgál, és 2013 végén tervezik a végleges döntést meghozni. A cég szerint a 2022-es leállítás egy a lehetséges megoldások közül -írta a NucNet.

Az 1972 novemberében üzembe lépett erőmű egyike a legöregebb svájci reaktoroknak. A 2011-es fukushimai baleset nyomán a svájci szövetségi kormány és a parlament a tervezett új építések feladásáról, és a jelenleg üzemelő reaktorok hasznos élettartamuk végén történő leállításáról döntött. A kanton attól fél, hogy jelentős, több százmillió frankos kártérítési kockázatot vállal a további részvényesek felé, amennyiben kényszeríti a leállítást. A BKW-vel egyeztetett leállítás kisebb ilyen kockázattal járna.

2013 januárjában a svájci szövetségi kancellárság megállapította, hogy a Zöld Párt által kezdeményezett aláírásgyűjtés eredményes volt, és a 107533 érvényes aláírás elegendő, hogy a szövetségi alkotmányt részlegesen felülvizsgálják, és abban rögzítsék az atomenergia feladását szövetségi szinten. Eszerint 45 üzeméves korukig működhetnének az atomreaktorok Svájcban, ami azt jelenti, hogy 2029 után, amikor az egyblokkos Leibstadt erőmű is leállna, többé nem termelhetnének atomerőművi villamos energiát Svájcban.

A kezdeményezés szerint a kieső termelést megújuló energiával és az energiahatékonyság előtérbe helyezésével pótolnák. A népszavazás előtt a kezdeményezést még tárgyalja a szövetségi kormány és a parlament is.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.