Leállítja szennyező és energiapazarló ipari létesítményeit Kína

Több mint 1400 kínai vállalatnak szeptember végéig le kell állítania elavult technológiájú termelését. A tizenkilenc iparágat érintő rendelkezésről pénteken számolt be a kínai média, példaként említve az acélipart, a kokszgyártást, a vasötvözetgyártást, valamint a cement- és a papíripart.

Az érintetteknek az év végig véglegesen is fel kell számolniuk energiaigényes, környezetszennyező kapacitásaikat – hirdette ki közleményében az ipari és információtechnológiai tárca. A döntés alól nincs kibúvó, a listázott cégek nem helyezhetik át más térségekbe a megszüntetésre ítélt gyártást. A dokumentum megállapítja, hogy a szóban forgó vállalatok csoportja az első, amelyeknél a termelést ily módon korlátozzák, ami azt jelenti, hogy őket újabbak fogják követni – írta a Magyar Távirati Iroda. A lépések azután válltak sürgetővé, hogy a légszennyezettség mértéke az elmúlt években csaknem elviselhetetlenné tette a kínai nagyvárosokat, írja a piacesprofit.hu.

A kínai kormány 2010-ben tette közzé először a gazdasági átalakítást, az ipar fejlesztését, az energiatakarékosságot és a környezetvédelmet célzó lépések egyikeként az ipari termelés kereteit bezárásokkal szabályozó elképzelését. A kínai kormányfő nemrégiben maga is azt hangoztatta, hogy a többletkapacitások megfékezése része a gazdasági szerkezetváltásnak. A lépés a lassabb, de fenntarthatóbb gazdasági növekedés irányába hat – vélik a szakértők, és megjegyzik: a korábbiakhoz képest ez már konkrét lépés, hogy a hangsúlyt az iparban a mennyiségről a minőség irányába tolják el.

Más vélemények szerint az idejétmúlt kapacitások nagy része eddig is készenléti célokat szolgált, s nagy valószínűséggel a lépésnek nem lesz meghatározó hatása a gazdasági növekedésre. Az ázsiai pénzpiacok pénteken mindenesetre állítólag a hír hatására megtorpantak, tartván a világ második gazdaságának a vártnál is gyengébb teljesítményétől. Az év második negyedében 7,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.