Leállt a berlini Tesla Gigafactory egy részének az építése

Rövid történelmének eddigi legnehezebb építkezésébe vágott bele a Tesla akkor, amikor elkezdték a munkálatokat a berlini Gigafactory helyén.

Az amerikai autógyártó bár a német márkák egyik legnagyobb kihívójává igyekszik kinőni magát, az ottani kormány a jelek szerint tárt karokkal fogadta a Tesla beruházását. A környezetvédők, illetve a helyik egy része azonban ennek ellenére sem látják szívesen a Teslát, írta a teslasok.hu. Az építkezést ugyanis többször is hátráltatták már. Míg a helyiek a Tesláról feltételezett rossz munkakörülmények miatt tüntettek a gyár felépülése ellen, addig a környezetvédők több fronton is támadták az autógyártót. A környezetvédők szerint önmagában az üzem túlságosan sok károsanyagot bocsátana ki, illetve elfogadhatatlan mértékben szennyezheti a vízhálózatot is. Ezt a támadást természetesen sikerült kivédenie a Teslának, hiszen ezek az állítások teljesen alaptalanok voltak. Az viszont már komolyabb cselekvésre kényszerítette a Teslát, hogy a gyár különböző épületeinek tervezett alapterületeinek egy részét jelenleg erdő borítja, amelyet nem lehet csak úgy elpusztítani.

A fák kivágását a Tesla úgy teszi majd jóvá, hogy háromszor annyi fát ültet, mint amennyit kivágott. Ez azonban nem minden, hiszen az ottani élővilágra is vigyáznia kell a gyártónak. A környezetvédők először egy veszélyeztetett denevérfajt féltettek, amely miatt várnia is kellett a Teslának az erdőtlenítéssel. Ahogyan az amerikai gyártó által megbízott környezetvédők biztonságba helyezték az erdőben lakó emlősöket, folytatódhatott a munka.

Közel 37 hektárnyi erdőt már eltűntetett a Tesla, amely helyett az ígéretük alapján több mint száz hektárnyi erdőt ültetnek majd a közelben. További 33 hektárnak most ugranának neki, ám ezúttal denevérek helyett hüllők védelmében kiáltottak stopot a környezetvédők.

Az egyik helyi környezetvédelmi szerv vezetője szerint a Tesla nem volt elég türelmes a kígyók és más hüllők befogásával, hiszen csak két hónapon keresztül „tisztogatták” a kivágni kívánt erdőt. A szakértők szerint ezzel szemben akár két évnyi vadászat után sem lehetnének biztosak abban, hogy nem követel hüllőéleteket az erdőtlenítés. Ráadásul a környezetvédők szerint a Tesla olyan területeken is tervez fákat kivágni, ahol meg sem kezdték a hüllők kitelepítését. Az ottani bíróság ezért felfüggesztette a Tesla engedélyét, az amerikai gyártó munkásai pedig addig nem folytathatják az erdőtlenítést, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy nem veszélyeztetik hüllők életét.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.