Leállt a berlini Tesla Gigafactory egy részének az építése

Rövid történelmének eddigi legnehezebb építkezésébe vágott bele a Tesla akkor, amikor elkezdték a munkálatokat a berlini Gigafactory helyén.

Az amerikai autógyártó bár a német márkák egyik legnagyobb kihívójává igyekszik kinőni magát, az ottani kormány a jelek szerint tárt karokkal fogadta a Tesla beruházását. A környezetvédők, illetve a helyik egy része azonban ennek ellenére sem látják szívesen a Teslát, írta a teslasok.hu. Az építkezést ugyanis többször is hátráltatták már. Míg a helyiek a Tesláról feltételezett rossz munkakörülmények miatt tüntettek a gyár felépülése ellen, addig a környezetvédők több fronton is támadták az autógyártót. A környezetvédők szerint önmagában az üzem túlságosan sok károsanyagot bocsátana ki, illetve elfogadhatatlan mértékben szennyezheti a vízhálózatot is. Ezt a támadást természetesen sikerült kivédenie a Teslának, hiszen ezek az állítások teljesen alaptalanok voltak. Az viszont már komolyabb cselekvésre kényszerítette a Teslát, hogy a gyár különböző épületeinek tervezett alapterületeinek egy részét jelenleg erdő borítja, amelyet nem lehet csak úgy elpusztítani.

A fák kivágását a Tesla úgy teszi majd jóvá, hogy háromszor annyi fát ültet, mint amennyit kivágott. Ez azonban nem minden, hiszen az ottani élővilágra is vigyáznia kell a gyártónak. A környezetvédők először egy veszélyeztetett denevérfajt féltettek, amely miatt várnia is kellett a Teslának az erdőtlenítéssel. Ahogyan az amerikai gyártó által megbízott környezetvédők biztonságba helyezték az erdőben lakó emlősöket, folytatódhatott a munka.

Közel 37 hektárnyi erdőt már eltűntetett a Tesla, amely helyett az ígéretük alapján több mint száz hektárnyi erdőt ültetnek majd a közelben. További 33 hektárnak most ugranának neki, ám ezúttal denevérek helyett hüllők védelmében kiáltottak stopot a környezetvédők.

Az egyik helyi környezetvédelmi szerv vezetője szerint a Tesla nem volt elég türelmes a kígyók és más hüllők befogásával, hiszen csak két hónapon keresztül „tisztogatták” a kivágni kívánt erdőt. A szakértők szerint ezzel szemben akár két évnyi vadászat után sem lehetnének biztosak abban, hogy nem követel hüllőéleteket az erdőtlenítés. Ráadásul a környezetvédők szerint a Tesla olyan területeken is tervez fákat kivágni, ahol meg sem kezdték a hüllők kitelepítését. Az ottani bíróság ezért felfüggesztette a Tesla engedélyét, az amerikai gyártó munkásai pedig addig nem folytathatják az erdőtlenítést, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy nem veszélyeztetik hüllők életét.

Ajánlott tartalom

Már három európai gyártó kínál hidrogénvonatot

Már három európai gyártó kínál hidrogénvonatot - írta a Magyar Nemzet.