Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Leállt a Mátrai Erőmű két blokkja

Leállt a Mátrai Erőmű két blokkja

Távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt szerda délelőtt a Mátrai Erőmű két blokkja – közölte Korcsog Béla, a társaság médiareferense.

Ez azt követően következett be, hogy a térségben kitört vihar megrongálta a villamos vezetékeket és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz. A közeli markazi tavon 10 óra 35 perckor 116 km/órás szelet mértek. A hat lignittüzelésű és két gázturbinás blokk közül az I-es és a II-es, 100 megawatt teljesítményű blokk karbantartás miatt eleve nem működött, a 220-230 megawattos III-as, IV-es és V-ös blokkok üzemeltek. Utóbbiak közül a III-as és a IV-es blokk állt le, az azokhoz kapcsolódó gázturbinás áramtermelő egységekkel együtt. A távvezetéki üzemzavar behatárolása szerda délben még tartott. A Mátrai Erőmű a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb energiatermelő cége. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Heves megyében – Eger, Gyöngyös és Heves térségében – száz riasztást kaptak a tűzoltók. A viharos szél fákat döntött ki, házak tetejét rongálta meg, senki sem sérült meg. A károkat később összesítik.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.