Lebegő szélerőműveket építenek a tenger közepére 

A tengeri szélfarmok Észak-Európa számos partjánál gyakori látványnak számítanak, de a turbinák ma már a szárazföldtől jóval távolabb is felépülhetnek.

Ma már nem kérdés, hogy sötét jövő vár ránk, ha nem vesszük fel a harcot a szén-dioxid-kibocsátással, és nem váltunk a megújuló energiaforrásokra. Az átállás természetesen nem könnyű, az egyik komoly kihívást pedig az alternatív erőművek helyigénye jelenti. Erre adhat megoldást a Kelet-Skóciai Hywind park, amely messze a tengerben található – írja a BBC. Nagyon valószínű, hogy Skóciában a szélenergiáé lesz a jövő, helytakarékossági, illetve szélerőségi szempontból pedig nemcsak a partokra, hanem a tengerbe is érdemes erőműveket telepíteni. A Hywind park öt hatalmas turbinája a szárazföldtől 24 kilométerre fekszik, a tengeri szélfarm több mint 20 ezer otthon számára biztosít energiát. Nem ezek a világ első vízi szélerőművei, különlegességüket az adja, hogy olyan beton-acél súllyal rendelkeznek, melynek köszönhetően horgászbójaként tudnak kiemelkedni a tengerből. A turbinák alapjait kábelek tartják meg, a szerkezetek alatt 90 méter magasan áll a tenger.

A hasonló, lebegő szélfarmok előnye, hogy nemcsak a partok közelébe, hanem jóval mélyebb, nyílt vízbe is telepíthetőek. A technológia egyéb észak-európai országokban, így Németországban és Norvégiában is kezd terjedni, de nemcsak a térségben, hanem Portugáliában, Franciaországban és Japánban is dolgoznak hasonló farmok kiépítésén. Frank Adam, a Roctocki Egyetem szélenergiai szakértője úgy véli, hogy a bójaszerű szélerőműveknek a világ számos országában komoly szerep jut majd az éghajlatváltozás elleni harcban. A cél most az, hogy az ilyen farmok elkezdjenek bővülni, és egyre több erre alkalmas térségben alakítsák ki őket.

A megoldásnak ugyanakkor vannak hátulütői, a technológia például egyelőre igen költséges. R. Andreas Kraemer, a berlini Ökológiai Intézet alapítója és igazgatója szerint szárazföldre szinte minden esetben olcsóbb szélerőműveket telepíteni, a tengeren ráadásul a szélsőséges körülmények miatt gyorsan roncsolódnak a turbinák.

A kritikák ellen szól, hogy egyre hatékonyabbá és olcsóbbá válnak a hasonló parkok, ráadásul egyelőre az ellenállóságukra sem lehet panasz. A 2017-ben létrehozott Hywind például átvészelte az Ophelia hurrikánt, sőt, az energiatermelése sem állt le a trópusi ciklon idején. A mérnökök abban reménykednek, hogy az olaj- és gázipar tengeri tapasztalatai a megújuló energiaforrások használatát is nagyban segíteni fogják.

Ajánlott tartalom

Napelemes pályázat: mennyi támogatás kapható?

Az új programban legfeljebb 5 millió forint lesz kapható napelemes és energiatárolós beruházásra.