Lecsengett a La Nina

Lecsengett a La Nina-jelenség legutóbbi hulláma a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint, vagyis véget ért az az éghajlati hatás, amelyet felelőssé tettek a 2010 végén és 2011 elején Ausztráliában, Dél-Amerikában és Ázsia déli részein tapasztalt pusztító viharokért, áradásokért.

“A La Nina-epizód, amely helyenként extrém csapadékos, más régiókban viszont aszályt hozott, végéhez ért” – fogalmazott jelentésében az ENSZ szakosított intézményeként működő Meteorológiai Világszervezet. A mostani La Nina 2010 július közepén vette kezdetét – mutatott rá a WMO, amely egyelőre nem lát egyértelmű jeleket arra, hogy a La Ninát az El Nino követné. Jelenleg nem utalnak világos jelek arra, hogy anomáliára kellene számítani – fogalmaztak a szakértők, akik semleges környezetre számítanak 2011 második felére. A La Nina a Csendes-óceán középső és keleti vidékeinek a szokásosnál hidegebb vizeit érinti, az El Nino inkább a melegebb vizeken “érkezik”. Mindkét jelenség általában kilenc hónapig fejti ki hatását. A mostani La Nina-epizód a légköri hatásait tekintve az egyik legintenzívebb volt – vélekedett a Meteorológiai Világszervezet. Különösen erős hatást fejtett ki Ausztrália északi és keleti vidékein, Indonéziában, Ázsia délkeleti részén, valamint Dél-Amerikai északi régióiban, így például Kolumbiában. A La Nina számlájára írják a csapadékhiányt egyenlítői Afrikában, Ázsia középső, illetve Dél-Amerikai délnyugati és délkeleti részein.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).