LED-es közvilágítási lámpát fejlesztett ki a tatabányai cég

Befejezte a matematikai modellre épülő, LED fényforrásokból álló, energiatakarékos közvilágítási lámpa kifejlesztését a tatabányai Wemont Kft. – mondta el a cég ügyvezetője csütörtökön Tatabányán, az uniós támogatást is elnyert projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón

Tóth Csaba hozzátette, a világítótestekből összeállított hálózat vezérlámpájának működése interneten szabályozható, a többi lámpa működését pedig a vezérlámpa képes befolyásolni. A lámpák normál üzemmódban fele annyit fogyasztanak, mint a hagyományos, sárga fényű nátriumlámpák. Forgalomtól és időszaktól függő szabályozással a megtakarítás a hetven százalékot is elérheti. Az ügyvezető elmondta, a világítótest különlegessége, hogy egy matematikai számítások alapján meghatározott felületen helyezték el a LED-eket, a világító eszközök különböző irányokba néznek és kombinálták egymással a szúró és a terítő fényt adó diódákat, így érték el az egyenletes világítás képét. A lámpák élettartama legalább 12 év, beruházási költségük az energia-megtakarításból maximum hat év alatt térül meg.

Tóth Csaba hozzátette, a fényforrás jellegére utalva a lámpát ALEDIN névre keresztelték. A terméket magyar szabadalom védi, a világszabadalom bejegyzését megkezdték. A lámpa kifejlesztésére és gyártásának előkészítésére 400 millió forintot fordítottak, ebből 246 millió forint volt az Európai Unió támogatása. A fejlesztésbe bevonták a Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát, a Szegedi Tudományegyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontját és a Dunaújvárosi Főiskolát. A tervezésre számítógépes modellt dolgoztak ki, így lámpáikat hangolhatják teljesítményre, élettartamra és fogyasztásra. A Wemont Villamos Szerelőipari Kft. 2002-ben alakult. Tevékenységi körébe tartozik az ipari automatika rendszerek kivitelezése, karbantartása, villamos installáció, a mobiltelefon tornyok villamos berendezéseinek villamos és gépészeti telepítése. A cég jelenlegi létszáma 28 fő.

+ képünk illusztáció

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.