LED-lámpagyár Berettyóújfaluban

Energiatakarékos közvilágítási LED-lámpatesteket gyártó üzemet épít uniós támogatással Berettyóújfaluban a helyi Mezeivill Kft.; az 50 százalékos támogatottságú, csaknem 600 millió forintos beruházás alapkövét Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára helyezte el.

Az államtitkár kiemelte, hogy magyar fejlesztésű terméket és magyar befektetést támogattak, hátrányos helyzetű térségben, ezeket a magyar kormány kiemelt feladatának tekinti. A munkaügyi alapban rendelkezésre álló 5 milliárd forintra a megváltozott feltételek mellett – többnyire kis- és középvállalkozások – 10 milliárdos igényt jelentettek be – tette hozzá az államtitkár. Elmondta azt is, hogy a kkv-k foglalkoztatásbővítését személyenként 2,2 millió forinttal támogatják, s ezért két évig kell foglalkoztatni az illetőt. Különösen fontos a foglalkoztatásbővítés a leghátrányosabb régiókban – mondta Czomba Sándor, hiszen Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a regisztrált álláskeresők 40 százaléka. Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Tóth Attila, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke is a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki, hogy a régió végre kiemelkedjen a 33 leghátrányosabb kistérség közül. Az ehhez hasonló beruházásokkal is szeretnék elérni, hogy ne az önkormányzat legyen a legnagyobb foglalkoztató a városban – jegyezte meg Vitányi István.

 
Mezei József, az évi 2 milliárd forintos árbevételű Mezeivill Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a mostani beruházással több mint megduplázza jelenlegi 50 fős foglalkoztatási létszámát a cégük. Az új lámpagyárban, amely jövőre készül el, egy műszakban 60-an dolgoznak majd, s az igényekhez igazodóan vezetik be a többműszakos termelést. Az általuk – Magyarországon elsőként – kifejlesztett STRIKE LED köztér-világítási lámpatest 50-60 százalékos energiamegtakarítást jelent a jelenlegi világítótestek energia felhasználáshoz képest – tette hozzá. Mezei József elmondása szerint Magyarországon 1,5 millió korszerűtlen köztéri lámpatest vár lecserélésre, a Mezeivill új üzeme egy műszakban 120-150 ezer darab LED-lámpát fog majd gyártani.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.