Led lámpák tesztelése

2012 szeptembere óta a boltokban megszűnt a hagyományos izzók forgalmazása, a polcokról mára szinte teljesen kifogytak a készletek.

A hagyományos izzók helyett a világítás most új, még fejlődő, sokkal gazdaságosabb módon oldható meg: ECO halogén lámpákkal, energiatakarékos kompakt fénycsövekkel és ledes lámpákkal. Ez utóbbiakat teszteltük hónapokig, hogy kiderüljön, mennyire fáj, hogy a flopi és a katódsugárcsöves tévé után az izzószálas villanykörtét is elveszítjük. Nem ad elég fényt, zúg, forró, hamar kiég, baromi drága – nagyjából ezek azok, amik eszünkbe jutnak akkor, ha valaki arra kér minket, foglaljuk össze, miért ódzkodunk a ledes világítástechnológia használatától.

Ehhez jön még az, hogy a témával foglalkozó netes oldalak és szakértők egyrészt rögtön a földbe gyalulják az embert, ha véletlenül leizzózza a ledes lámpát, másrészt pedig ha valaki komolyabban beleássa magát a témába, az eddig megszokott „hány wattos” kérdés helyett olyanokat kell megvizsgáljon, mint hogy milyen a fényárama, fényereje és a sugárzási szöge az adott égőnek, hideg- vagy melegfehér fényt kapunk, illetve dimmelhető lámpáról van-e szó, és akkor még meg sem néztük, mennyibe kerül a minden szempontból megfelelőnek tűnő termék.

What is this kerek?
A ledlámpák működése könnyen megérthető. A fény forrása az, hogy a gyárban néhány (vagy egész sok) világító diódát (Light Emissing Diode, LED) úgy szerelnek össze, hogy azok fénye egymást erősítve alkalmas legyen egy helyiség megvilágítására. A ledekkel jelzőfényként már évtizedek óta találkozhatunk, az 1962-ben kifejlesztett, látható fényű diódaváltozat szinte minden, a háztartásban előforduló elektromos szerkezetben megtalálható.

A led működési elve, hogy a benne alkalmazott félvezetők elektromos áram hatására fényt bocsátanak ki. A kiáramló fény hullámhossza, vagyis a szín az alkalmazott félvezető anyagától függ. Eleinte főleg piros és zöld fényű ledek voltak forgalomban, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban megjelentek a nagy fényerejű, fehér fényű ledek is, amikkel már akár egy szobát is be lehet világítani.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mennyire hasznosulnak újra az elhasznált napelemek?

Kínában a tudósok új újrahasznosítási eljárást dolgoztak ki a napelem modulokhoz, így vissza tudják nyerni az érintetlen szilícium cellákat az életpályájuk végéhez érkezett termékekből, és ismét lapkákká tudják alakítani ezeket.

Nincs hozzászólás

  1. “What is this kerek?” Zsömle te barom! 🙂

    A cikkhez: szerintem is túl nehéz jól választani. És az élettartam szóba sem került. Mert szerintem azok a szerencsétlen ledek amiket már hűteni kell, tuti, hogy nem fognak örökké világítani. (csak amíg garis)