Leegyszerűsödött a napelemes pályázati pénzek igénylése

A rendszerek ára folyamatosan csökken, ezzel több háztartás engedheti meg magának, hogy napelemes rendszert telepítsen.

Ennek ellenére bár sokan elkötelezettek a környezetvédelem és a zöld energiatermelés mellett, mégsem tudják megengedni maguknak, hogy napelemes rendszerbe fektessenek. Számukra nyújtanak páratlan lehetőséget a különböző állami támogatások, melyekről következő cikkünk is szól.

MFB 0%-OS HITELPROGRAM

A Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram (MFB0) még mindig elérhető a lakosság számára, mely lehetőséget teremtett megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítására, vagyis napelemrendszer építésére is. Tudni érdemes ugyanakkor, hogy ez a lehetőségtől pillanatnyilag a Közép-magyarországi régióban élők számára már nem biztosított, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program, így tovább pályázati kérelmek befogadására már nincs lehetőség az MFB Pontokon. Így a Pest megyei lakosok számára csak egyéb kedvező szabadfelhasználású hitelkonstrukcióval valósítható csak meg a napelemes rendszer.

A Pest megyén kívül élő lakosság szerencsésebb helyzetben van ugyanis a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú és „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című program még a forrás kimerüléséig nyitva áll. Ugyanakkor a GINOP-os forrás is bármikor kimerülhet, ezért azoknak, akik napelemes rendszer vásárlásán törik a fejüket érdemes mielőbb cselekedni.

NAPELEMES RENDSZER FALUSI CSOK-BÓL

A lakosság számára nyitott másik napelemes támogatási lehetőség a Falusi CSOK, vagyis a vidéki térségekben igénybe vehető Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Ebben a programban a családoknak lehetőségük van a vállalt gyermekeik után járó támogatásból vidéki ingatlanokat vásárolni, bővíteni, vagy felújítani. A kedvezményt korszerűsítésre, például a központi fűtés kialakítására, illetve cseréjére is fel lehet használni, ami jelentheti a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Ez pedig lehetőséget nyújt napelemes rendszer kialakítására is, amennyiben az a központi fűtési rendszer részét képezi. A központi fűtési rendszer lényege pedig az, hogy a hő máshol kerül megtermelésre, mint felhasználásra.

A falusi CSOK rendelkezései értelmében alapvető követelmény a központi kezelés. Mindez azt jelenti, hogy a fűtési rendszernek meg kell felelnie a hatályos műszaki előírásoknak, és nem csak helyiségenként, hanem központilag is irányíthatónak kell lennie. Ez a legegyszerűbben úgy oldható meg, ha a kialakításra kerülő fűtési rendszer részben vagy egészben árammal működik, amit a napelemrendszer lát el energiával. Egy megfelelően méretezett napelemes rendszer ráadásul nem csak a fűtésről, hanem a teljes ingatlan energiaszükségletéről is tud gondoskodni! A falusi CSOK szintén belátható ideig lesz csak elérhető, így erről a lehetőségről sem érdemes lemaradni!

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.