Lefogytak az Atacama expedíció tagjai

Pár hete tértek haza az Atacama expedíció tagjai, a világ legmagasabb működő vulkánjáról. Argentína és Chile határán húzódik az Ojos del Salado, mely 6893 méter magas. Itt található a Föld legmagasabban fekvő tava is, ami 6380 méteren terül el.

Az expedícióban résztvevőknek olyan környezeti viszontagságokkal kellett szembenéznie, mint az alacsony oxigénkoncentrátum, a nyári időszak ellenére a folyamatos hideg, az alacsony páratartalom, és az erős, minimum 50-60 km/órás szél. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Heiling Zsolt, a Földgömb magazin alapítója elmondta hosszútávon élhetetlen ez a környezet. Mivel nincs közért, már az első héten elfogyott a friss élelmiszer, ezután csak levesporokat, és konzerveket tudtak fogyasztani.

Nagy Balázs Geográfus, a Földgömb magazin főszerkesztője arról mesélt, hogy eredményes volt a négy hétig tartó expedíció. Két éve különböző magasságokon 13 műszert helyeztek ki a terepen, többek között az ezek által mért értékeket olvasták le. Az eszközök kimutatták, hogy egész évben szinte 0 fok körül ingadozik a hőmérséklet, így nem meglepő, hogy 6000 méteren is sivatagi környezet alakult ki. Emellett mikrobiológusoknak vettek vízmintát, üledékmintát, és nedves anyagokat is gyűjtöttek a laborban dolgozóknak. A napelemek segítségével jutottak elektromossághoz, így naponta tudtak információkat küldeni a Magyarországon maradt kollégáknak. Azt is kutatták, hogy milyen mélyen van a fagyott réteg határa.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.