Lefújta a szél a kontinensről Portugáliát

“A szél változik, de mindig fúj valahol Európában” – áll a 15 ezer adatpontról begyűjtött információkkal napi szintű prognózist jelentő európai szélenergia szövetség beköszönő oldalán. Tegnap Portugália beelőzte a németeket.

December 19-én az Európai Unió tagországaiban termelt szélenergiát összesítve az mondható, hogy az áramkereskedelemben a szélenergia részaránya 13,5 százalékig jutott. Ez önmagában talán nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy miközben az energiaéhség nem csillapodott a kontinensen, tavaly ez a mutató még 11,6 százalékon állt, a változás érzékelhető szintet mutat. Mindez az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA – European Wind Energy Association) honlapján olvasható. Az adatok szerint az EU energiaigényének kielégítésében szerepet vállaló szélenergia 2018. december 19-én a szárazföldi (onshore) szélerőművek részéről 1154 GWh, a tengeri (offshore) platformok részéről 233 GWh termelési volumennel szállt be az európai termelésbe.

A térkép azt mutatja a tegnapi termelési adatok alapján, hogy Portugália kiemelkedően teljesítve, 32,5 százalékos (51,8 GWh) rekordot produkált. Ami Magyarországról nézve azért is érdekes, mert mindezt a portugálok kizárólag onshore szélfarmokon termelték meg. A szárazföldi szélerőművek nem csak Portugáliában működnek jól együtt a rendszer többi erőművével, hanem Spanyolországban (200,7 GWh) és Franciaországban (131,7 GWh) is. És bár Németországról az az általános kép él nálunk, hogy az ország tengeri szélerőművekben “sokkal erősebb”, a tegnapi eredmények épp az ellenkezőjét mutatják. Az onshore 347,9 gigawattórás termelési értékére az offshore “csupán” 109,7 GWh-val tudott válaszolni.

Ennél a nagyjából 75:25 százalékos osztozkodásnál még az Egyesült Királyság is kiegyenlítettebb produkcióra (60:40) volt képes – igaz, alacsonyabb össz-volument produkálva (92,8 GWh onshore termeléshez 63,1 GWh offshore adódott). A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tudta, hogy a napenergia egyik korai úttörője magyar volt?

Már 1948-ban napenergiával fűtött modern házat tervezett Telkes Mária.