A Sziget legfrissebb bejelentésének sorában ott a friss lemezével érkező Skunk Anansie, a nagy fesztiválkedvenc a Die Antwoord vagy a Grammy-díjas elektronikus zenész, Afrojack is.

Legendák, nagy visszatérők és friss produkciók

A Sziget legfrissebb bejelentésének sorában ott a friss lemezével érkező Skunk Anansie, a nagy fesztiválkedvenc a Die Antwoord vagy a Grammy-díjas elektronikus zenész, Afrojack is.

A fesztivált a legendás Ramones egykori dobosának bandája nyitja, aki Marky Ramone 40 Years of Punk Rock címmel ünnepli a műfaj évfordulóját és fergeteges bulival állít majd emléket egykori társainak. Természetesen a friss, izgalmas produkciókból sem lesz hiány idén, ezt a vonalat képviseli DVBBS, Zedd, Carnage és Troyboi is, azaz a legkülönbözőbb műfajokban most bejelentett előadók.  Miután lassanként összeáll a fesztivál teljes programja, már biztosan állíthatjuk, hogy mindenki talál majd magának kedvenc fellépőt az idei Szigeten.

A most bejelentett nevek közül az első három a Sziget indítónapján, azaz a „Minusz 1-dik napon” lép fel a Fesztiválköztársaság Nagyszínpadán: A kortárs könnyűzenei színtér egyik legmeghökkentőbb formációja, a Die Antwoord igazi fesztiválkedvenc zenekar. Bár többször is jártak már Magyarországon most is a Sziget “kívánsággépének” előkelő helyén végeztek, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy újra meghívják a legnépszerűbb dél afrikai formációt, akiknek fellépéseit nem lehet szó nélkül hagyni. A hip-hop, elektro és rave elemeket vegyítő fokvárosi zenekar 2009-ben robbant be az Enter The Ninja klipjével, azóta már a harmadik nagylemezük is megjelent. Kőkemény vizuállal és színpadi show-val érkeznek a Sziget Fesztiválra.

Mai napig sokan emlegetik top koncertélményekként a Skunk Anansie szigetes fellépéseit, és nem véletlenül. A négytagú londoni együttes az alter ellenkultúra egyik legfontosabb bandájának számít a kilencvenes évek közepétől, és bár volt egy több mint ötéves szünet karrierükben, azóta töretlen energiával járják a világot, s ezúttal legfrissebb, idén januárban megjelent Anarchytecture lemezükkel érkeznek a Szigetre.

Marky Ramone minden idők egyik leghíresebb és leghírhedtebb amerikai punk rock bandájának, a műfaj történetére az egyik legnagyobb hatást gyakoroló, korszakokon átívelő jelentőségű együttesének, a Ramones-nek egykori dobosa, a Ramones négyesének utolsó mohikánja, örökségük egyetlen élő letéteményese. Idén a punk zene 40 éves évfordulója alkalmából, “Marky Ramone 40 Years of Punk Rock” elnevezéssel egy jubileumi turnéra kelt aktuális produkciójával, aminek egyik legjelentősebb állomásaként ők nyitják meg a fesztivál Nagyszínpadát.

Aréna neveket is sorol a mostani bejelentés: így például Grammy-díjas elektronikus zenész, világhírű DJ és producer, kinek nevéhez szupersztárokat felvonultató slágerek kötődnek. Ő Afrojack, a nemzetközi electro house színtér holland csillaga, aki hangban és látványban ultragazdag szettel készül átmozgatni közönségét a Szigeten.

Zedd orosz származású, Németországban felnőtt fiatal, tehetséges és ambiciózus DJ-producer, aki feltartóztathatatlanul száguld előre a siker útján: alig múlt huszonöt éves, de már korunk legfelkapottabb-keresettebb EDM előadói között jegyzik, sőt, Grammy-díjjal is büszkélkedhet. Megjelenése visszafogott, de szettjeivel bármilyen körülmények között képes elképesztő bulit csinálni. Tavaly jelent meg második lemeze True Colors címmel.

A DVBBS formáció pillanatok alatt vált fesztiválkedvenc sztárfellépővé elsöprő energiájú elektronikus zenéjének köszönhetően. Eddigi karrierjük alatt felléptek már Ázsiában, Ausztráliában, de természetesen körbeturnézták már Észak- és Dél Amerikát és Európát is. Elképesztő energiájú élő fellépéseiknek köszönhetően nem csak a klubok, hanem a nagy fesztiválok állandó szereplői is.

És az A38 felhozatalból is többet tudtunk meg: A sikeres hip-hop előadóból még sikeresebb tánczenei producerré avanzsált Carnage leginkább az EDM, rap és trap műfajában mozog otthonosan. Tavalyi nagy dobása volt a WDYW és Toca kislemezek, élőben a Sziget Fesztiválon is elég erős hangulatra lehet számítani tőle.

TroyBoi igazi kakukktojás a jelenlegi könnyűzenei szcénában: a multi-instrumentalista zenész saját stílusát nemes egyszerűséggel csak „My Style”-nak hívja, és nem is véletlenül. Érdemes figyelni legújabb munkáit, a Szigetre is biztosan tartogat jó pár meglepetést.

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.