Légkondicionáló helyett, íme a megoldás

Hogyan lehet a meleg, párás éghajlaton, mint például Costa Ricában olyan irodát berendezni, amelyben kellemes a levegő anélkül, hogy mesterséges légkondicionáló rendszert építenének bele? Ezt mutatták be a Betillon/Dorval-Bory stúdió építészei az Anabatic Office projektjükkel. (Aiolus News)

A terv túlmegy az építészet passzív rendszereinek hagyományos keresésén. Az épület belsejét egyfajta „szélfolyosóvá” alakították át. Az anabatic office a természetes légáramlást használja ki, amely a hőmérséklet-különbségnek köszönhető, szélenergia-termelésre, valamint ezzel egyidejűleg a belső helyiségek hűtésére. A légáramlást egy, az épület hátsó részében létrehozott „fekete zóna” indítja el, amely sötét színeivel vonzza a napsugarakat és meleg légáramlatot generál. A meleg levegő felfelé emelkedik, következésképpen a helyén támadt légüres térbe azonnal benyomul egy hűvösebb légáramlat, amely az épület belső részéből jön. A paralellogramma-hasáb formájú épületet emelkedőn helyezték el oly módon, hogy a legmagasabb részén van a „fekete zóna”, és ezáltal biztosítják a friss levegő behatolását a ház belsejébe, kívül hagyva a meleg levegőt. A „fekete zónához” kapcsolódó homlokzatra óriás ventilátorokra emlékeztető szélturbinákat szereltek, amelyek, amellett, hogy lehetővé teszik a meleg levegő kiáramlását, villamos energiát is termelnek. Végül az épület külsejét vékony fémhálóval vonták be, amely megszűri a napfényt.

anabatic office

Egy korábbi videónk a szélenergiáról:

[media id=105 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.