Légszennyezettséget vizsgáló automata mérőállomást helyeztek üzembe Szentgotthárdon

Teljesen automatikusan működő, a légszennyezettséget vizsgáló mérőállomást helyeztek üzembe pénteken Szentgotthárdon.

A korszerű mérőműszereket magában foglaló konténert a Széchenyi István Általános Iskola udvarán helyezték el, néhány száz méterre a magyar és osztrák üzemekből álló kétoldalú ipari parktól. A létesítményt Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési államtitkára adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a mérőállomás telepítésére egy Ausztriával közös, határon átnyúló együttműködési program keretében került sor, amelynek köszönhetően Szombathelyen és Mosonmagyaróváron is átadnak egy hasonló mérőállomást, valamint korszerűsítik a sarródit is.

Németh Zsolt szólt arról, hogy a szentgotthárdiakat érzékenyen érintette az állampolgári jogok biztosának jelentése, amely éppen a környezeti ártalmak és a lakosság egészségi állapotával kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat. Az államtitkár szerint megnyugtató, eloszlathatja az aggályokat hogy a próbaüzem ideje alatt végzett mérések adatai szerint Szentgotthárdon kiváló a levegő minősége.

Buday Zsolt, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója köszöntőjében elmondta: korábban a nyugat-dunántúli régióban a levegő tisztaságának mérése nem volt megfelelő, a térség mérési szempontból “fehér foltnak számított”. Éppen ezért volt szavai szerint nagy jelentősége volt a pályázati lehetőségnek, amelyet kihasználva a magyar és osztrák közös projekt több mint 2,6 millió eurós, 85 százalékos támogatásban részesülhetett. A Szentgotthárdon telepített műszerekkel folyamatosan mérhetik a levegőben lévő gázok és szennyezőanyagok mennyiségét, a szállóport és a meteorológiai paramétereket is. A szállóporból vett mintákból kimutathatják például a nehézfémeket és szénhidrogén vegyületeket is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.