Spóroljunk zöld tetővel

Az utóbbi időben a klímaváltozás kérdése a zöldtetőkre, mint egy lehetséges befolyásoló eszközre irányította a figyelmet, de még mindig nem elégséges a tudás.

Ma már tisztában vagyunk avval, hogy a klímaváltozás közepette még jobban kell sáfárkodnunk életterünk legfontosabb elemeivel: a vízzel, levegővel és a földdel. Azonban mennyire gondolunk bele, változtatni kell, hogy elkerüljük a katasztrófát? Az utóbbi időben a klímaváltozás kérdése a zöldtetőkre, mint egy lehetséges befolyásoló eszközre irányította a figyelmet, de még mindig nem elégséges a tudás! A több éve tartó panelkorszerűsítések során az energiahatékonyság már megjelenik a szigeteléssel, napelemek alkalmazásával, de a városökológiai szempontokat még nem veszik figyelembe. A növényzettel telepített tetők/zöldtetők hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Előnyei kézzelfoghatóak: csökkentik az épületek hőveszteségét, de nyáron a kipárolgás következtében mérséklik a hőterhelést is, tehát csökken a klimatizálás jelentősége. Felületük port köt meg, oxigént termel, és tompítja a környezeti zajterhelést, a növényzet vízmegtartó képessége egyre kiemeltebb a csapadékvíz késleltetett elvezetése és jelentős részének megkötése szempontjából, mellyel a zöldtetők városi árvízvédelemben játszott szerepe felértékelődik. Az elkövetkező évek építkezési szokásai hosszú távra meghatározzák hazánk környezeti állapotát.

Több európai ország is beleesett abba a hibába, (pl. volt kelet-német panelfelújítások) hogy közel sem használta ki az energiamegtakarítási potenciált és ezzel egy nem kellően hatékony közbe eső szintet konzervált újabb 30 évre. A német példa tanulsága: ha már felújítunk, újítsunk fel jól, s tegyük ezt úgy, hogy gondoljunk unokáinkra is, a Földre, – megóvására – melyet kölcsön kaptunk tőlük. S erre ma, a Víz Világnapján (is), emlékeztetni kötelességünk.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.