Legyőzi a dugókat a Pedeléc

Íme a városi közlekedés forradalmasítója. Környezet és energiakímélő, legyőzi a dugókat, száz kilométert hatvan forintból tesz meg és még jól is néz ki – ez a pedelec, vagyis az elektromos rásegítésű kerékpár. A Balaton Bike Fest ideje alatt az ígéretesnek tűnő biciklit bárki kipróbálhatja.

A városi közlekedés egyre gyakoribb és szerteágazóbb problémáira megoldást nyújtó kerékpárt az Európai Unió társfinanszírozásában létrejött nemzetközi ismeretterjesztő kezdeményezés keretében a Vaszary Villában mutatták be.

A magyar vázra ráépített elektromos motorral 30-50 kilométert lehet megtenni, sőt egyes modellek a fékezési energiát is hasznosítják, így egyetlen töltéssel akár 100 kilométeres szakasz teljesítése sem lehetetlen.

A kerékpár akkumulátora szabványos hálózatból, fél kWh árammal tölthető fel, ami jelenlegi áron 18 forintba kerül, azaz száz kilométert nagyjából hatvan forintból lehet megtenni. Az elektromos rásegítés kiiktatható, azaz a kerékpár hagyományosan is használható.

Egyes modellek összecsukhatók, egy átlagos kocsi csomagtartóban bőven elférnek, de könnyű szerkezetük révén, akár kézben is cipelhetők – hangzott el a csütörtöki bemutatón
-.

Európa szerte népszerűek az elektromos kerékpárok, hiszen energiafogyasztásuk rendkívül alacsony, használatuk nem okoz lég- és zajszennyezést, és nem mellesleg megoldást nyújtanak a városokban egyre gyakrabban tapasztalható közlekedési dugók ellen.

Általuk nagyobb távolságok is megtehetők, ráadásul a kis fizikai igénybevétel miatt, az ember nem izzad meg, így akár ttárgyalásra, munkába, vagy bármilyen elegánsabb helyre is el lehet vele menni – mondta előadásában Merkel Norbert, a kerékpárok népszerűsítését végző cég munkatársa.

A környezettudatos közlekedés új eszközét idén öt országban (Hollandia, Ausztria, Csehország, Németország és Magyarország) mutatják be egyszerre. A többféle modellel rendelkező pedelec kerékpárok a Balaton Bike Fest ideje alatt (június 10-13) a verseny balatonfüredi helyszínein térítésmentesen kipróbálhatók.
pedelec, vagyis az elektromos rásegítésű kerékpár

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.