Lehangoló a zajvédő falak állapota Magyarországon

A környezeti zaj csökkentése, annak egészségre és gazdaságra gyakorolt káros hatása révén napjaink egyik kulcskérdésévé vált.

Az Európai Unió zajvédelemmel foglalkozó, 2002-ben elfogadott irányelve különböző intézkedések elfogadására kötelezte a tagállamokat, többek között zajtérkép és cselekvési terv elkészítésére is, amelynek helyzetéről 2012-ben kell újra beszámolót készíteni. Habár Magyarországon az 1990-es évek óta telepítenek zajárnyékolókat az országos közút és vasúthálózat mentén, ezek nem mindig felelnek meg az elvárt kritériumoknak. A Leier ezért célul tűzte ki, hogy minőségi elemekre cseréli a régebbi falak elhasználódott paneleit. A nem megfelelő zajvédelem, vagy annak hiánya kedvezőtlenül hat az egészségre és a gazdasági tevékenységre egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság közös Kutatóközpontjának a közlekedésből származó, emberi egészséget veszélyeztető káros hatásokról szóló kiadványa szerint a környezeti zaj az EU egész területén jelentős problémát okoz. Az urbanizáció, a motorizált közlekedés és a helytelen tervezés következtében a zajos városrészek stresszt, frusztrációt, valamint szív- és érrendszeri panaszokat okozhatnak, az ebből fakadó munkaerő-kiesés pedig társadalmi költségeket generál. Ennek okán kiemelten fontossá válik a zajvédelem kérdése.

 
Az 1990-től épülő zajvédő falakra vonatkozó előírások műszakilag és esztétikailag is hiányosak voltak, így sok esetben a megbízó és a kivitelező igényességén múlt a felhasznált termékek minősége. Ebből adódóan országszerte találhatunk olyan korábban épült zajárnyékolókat, amelyek az elégtelen kivitelezés következtében csökkentik az ingatlanok értékét vagy rongálhatóságuk miatt elvesztették funkciójukat.  A Leier – szolidaritást vállalva a zajjal terhelt környékeken élőkkel – célul tűzte ki az elhasználódott vagy a küllemben nem megfelelő zajvédő falak rehabilitációját, ezért egyfajta missziót indítva feltérképezi a hazai zajárnyékolók helyzetét és ahol szükséges, ott szorgalmazza új és minőségi rendszerek felállítását.

zajvédő fal

A Leier Durisol előnyei közé tartoznak, hogy préselt technológiával, pontos, fix méretekkel készülnek, így garantálják, hogy azok a 90%-ban környezetbarát fabeton anyagnak köszönhetően megfelelnek a kívánt előírásoknak, akusztikai tulajdonságaikat tekintve pedig túlteljesítik azokat. Ez a technológia biztosítja, hogy egyedülálló módon, 13-17dB zaj elnyelésére is képes a termék, amely az üreges belsőben található 13 cm vastag magbetonnak köszönhetően vandálbiztosnak tekinthető. A Leier Durisol falpanelek önmagában színezett kivitelben is kaphatóak, ezáltal rendkívül változatos szín- és mintavilág alakítható ki az elemekkel, ellentétben a festett felületekkel. A közutak mentén, vagy a településkben igazi vizuális felüdülést jelent egy-egy kreatívan kialakított, fantázia- és részletgazdag mintázat megjelenése.  A panelek további karbantartást nem igényelnek, az előregyártott rendszernek köszönhetően, gyorsan, szinte lego-szerűen a helyükre emelhetőek és összeépíthetőek, így néhány óra alatt, kis élőerő-szükséglettel és egy daruval ellátott tehergépjárművel több száz méteres védőfal is megépíthető a helyszínen.

 
Az eddig épült zajvédő falak sérülése esetén csak a teljes panel cseréjével volt lehetséges a probléma megoldása, ez azonban drága és időigényes eljárás. Az LSA elem alkalmazása során a sérült rész eltávolításával és a faelemre ragasztható termék segítségével gyorsan és tartósan korrigálható a károsodás.  A zajárnyékoló falak az országos közutak és a vasúthálózatok mellett élményparkok, játszóterek, továbbá főutak közelében található lakóházak, bölcsődék és óvodák zajszigetelésére is megoldást kínálnak. Utóbbiak esetében kiemelten fontos a nyugodt környezet megóvása, hiszen a nyílászárók cseréje sokszor nem elegendő.  A Leier cégcsoport bízik benne, hogy a szakma mielőbb felismeri- a zajvédelem egészségre és gazdaságra gyakorolt kedvező hatásait, ezért – akár szakértői háttérmunkával is támogatja a döntéshozókat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.