Leírhatja a BP az adójából az olajkatasztrófa elhárítási költségeit

Jelentős adóbevételektől foszthatják meg a brit és az amerikai kormányt a BP-nek az olajszivárgás megfékezésére költött milliárdos kiadásai, a vállalat az elkövetkező négy évben világszerte feltehetően 10 milliárd dollárral kevesebb adót fizethet – számolt be kedden a Financial Times (FT).

A lap értesülései szerint a szivárgó olajkút betömítésére, az olaj összegyűjtésére és a kárenyhítésre fordított összeget a nemzetközi vállalat leírhatja az adójából.
A lehetséges kieső összeg mindenekelőtt az óriási államháztartási hiánnyal küszködő brit kormányt aggasztja, de az Egyesült Államokban is évente több millió dolláros adóbevételt jelentett a BP által fizetett forgalmi adó.
A vállalat részvényeinek ára az utóbbi napokban erősen emelkedett, miután híresztelések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a rivális amerikai Exxon vagy Chevron átvenné a céget.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.