Leírhatja a magyar gazdaságot is a német energiaforradalom?

Németországban forradalmi ütemben bővülhet a zöld energiaforrások felhasználása az atomenergia elutasítása nyomán, ami alááshatja a hagyományos módon, például a gázerőművekben folyó energiatermelés gazdaságosságát.

A második világháborút követő óriási átalakulás óta a legnagyobb változás előtt áll Németország és közvetve Európa energiaipara és -piaca. A berlini kormány 200 milliárd euró (268 milliárd dollár) értékű, azaz a GDP egyharmadának megfelelő összegű fejlesztéseket tervez – idézte a Bloomberg a DIW gazdaságkutató intézet becslését. A program része egy New York City területének hatszorosán telepítendő tengeri szélerőműpark építése és a villamosenergia-hálózat bővítése. Az új vezetékek egymás után lefektetve Londontól Bagdadig érnének. Németországban az egy évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa után társadalmi konszenzus alakult ki a nukleáris energia elhagyásáról, ezért pótolni kell az ország áramellátásának ötödét biztosító 17 atomreaktor termelését. Az ország ezzel még nem kipróbált, új technológiák és rendszerek bevezetésére kényszerül, vállalva ennek minden kockázatát.

Egy nagyon, nagyon nagy labor
Németország egy nagy energetikai laboratóriummá válik – mondja Stephan Reimelt, az amerikai General Electric Co. energiaágazatának vezérigazgatója. Szép az elhatározás az alternatív energia felkarolására, de egyelőre hiányzik a világos technológiai megoldás. Az atomreaktorok egy részét már nem indították újra a fukusimai balesetet követően elrendelt stresszteszt után, ami máris anyagi veszteséget okozott a nagy energiaszolgáltatóknak, az E.Onnak és az RWE-nek, ugyanakkor a fellendülőben lévő kereslet magával ragadhatja a napelemek és a szélturbinák gyártóit.

Holdra szállás Európa közepén
A német energiaipar átállása olyan technikai kihívást jelent, mint amilyen a Holdra szállás volt – állítja Peter Terium, aki júliustól átveszi az RWE, a második legnagyobb német energiaszolgáltató vezetését. Ezt a feladatot csak akkor tudjuk megoldani, ha mindenki összefog, és együtt dolgozik a siker érdekében. Németország lehet az egyik frontországa a világ előtt álló energetikai átalakulásnak. Ebben 2035-ig legkevesebb 10 ezer milliárd dollárt kell befektetni a világon 5900 gigawatt energiatermelő kapacitás kiépítése érdekében, ami több mint ötszöröse az USA energiaszolgáltatói kapacitásának – állítja az OECD energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA). Ennek fele alternatív forrásokra épül majd. Egy gigawatt (a paksi erőmű nagyjából fele) 800 ezer amerikai háztartás ellátására elegendő.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Milyen épületre igényelhető az ingyen napelemes támogatás?

Jelenleg üresen álló házra is kérhető a támogatás? Ha turisztikai célra használom az ingatlant akkor is is pályázhatok a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemekre?