Lemond a miniszterelnök átmenetileg a fizetéséről

Kan Naoto japán kormányfő kedden bejelentette, lemond miniszterelnöki fizetéséről júniustól kezdve mindaddig, amíg le nem zárul a válság a balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben.

“Továbbra is felveszem a parlamenti képviselői javadalmazásomat, de miniszterelnöki címért járó fizetést és más juttatásokat nem” – közölte sajtóértekezletén a kormányfő, hozzátéve, hogy mindaddig így jár majd el, amíg nem lát jelentős előrelépést az atombaleset következményeinek leküzdésében.  “A Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató céggel együtt a kormányt is nagy felelősség terheli ezért a nukleáris balesetért, energiapolitikája miatt” – indokolta lépését Kan Naoto. Előzőleg a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke, Simizu Maszataka is bejelentette, hogy az áramcég nyolc legmagasabb rangú vezetője további intézkedésig lemond minden járandóságáról. Simizu a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélés után nyilatkozott újságíróknak. Közölte, hogy a Tepco pénzügyi segítséget kért a kormánytól, egyúttal csökkenti a vezetői fizetéseket és a vállalat több vagyontárgyát is eladja. A kormányzat ezzel egy időben azt fontolgatja, hogy új intézményt hoz létre, amelynek feladata a kártérítés lenne abban az esetben, ha a Tepco képtelen lenne teljesíteni a kárigényeket.

 
A március 11-i 9-es erősségű földrengés és a nyomában érkező pusztító szökőár az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb balesetet okozta a szigetország északkeleti részében lévő Fukusima 1-es atomerőműben, s a radioaktív szennyezés miatt a térség 85 ezer lakosát kellett kitelepíteni. A Tepco arra számít, hogy 2012 januárjára sikerülhet lehűteni, majd teljesen leállítani a sérült fukusimai reaktorokat. Kan Naoto arra buzdította a japánokat, hogy a nukleáris baleset sújtotta északkeleti országrész termékeinek vásárlásával támogassa az ottani lakosságot.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.