Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig – jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

A varsói kormányfői hivatalban rendezett sajtóértekezleten Obajtek reálisnak nevezte, hogy az első SMR 2028-ban fog megépülni. “2038-ig pedig ambiciózus tervünk van, mégpedig az összesen 26 helyszínen létesítendő 76 SMR” – jelentette ki a vezérigazgató. Hozzátette: a több tízmilliárd euró értékű energetikai beruházás a legnagyobb lesz nemcsak Lengyelországban, de Európában is. A reaktorok létesítésének helyszíneiről az idei év első felében közölnek információt – mondta Obajtek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő decemberben helyezte kilátásba több mikro, illetve kis moduláris nukleáris reaktor létesítését, amelyről – mint felidézte – a PKN Orlen mellett a KGHM lengyel állami vállalat is egyeztet külföldi partnerekkel. A 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat reaktorból álló két nagy erőművet tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramot termelő reaktor után két-háromévente létesítenék a további, 6-9 gigawatt kapacitású erőműveket. Bejelentették egy harmadik, a kormányprogramon kívüli, üzleti beruházásként építendő atomerőmű tervét is. Az egyik erőmű Westinghouse AP1000 technológiájú lesz, a másikról Varsó a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) céggel tárgyal, és lehetséges francia partnerek megkeresése is.

Ajánlott tartalom

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.