Leonardo DiCaprio is tőkeátcsoportosítást hajt végre befektetéseinek zöldítése érdekében

A New Yorkban zajló Klímahéten bejelentették, hogy Leonardo di Caprio, az Egyesült Államok WWF irodájának igazgatótanács tagja is azok között a befektetõk között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tõkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról, jelentették be a tegnapi nap folyamán.

Az Arabella Advisors által a Divest-Invest kampányalap számára készített jelentés szerint több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektetõ tett ígéretet arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet. A lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak.

Az elemzés szerint a mozgalom támogatottsága ötvenszeresére nõtt az elmúlt egy évben így már több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tõke.

A bejelentést a New York-ban zajló Klíma Héten tették, amely lehetõséget ad arra, hogy a decemberi Párizsi Klímacsúcs elõtt találkozzanak a kormányzati képviselõk, szakemberek és befektetõk, hogy megállapodjanak az éghajlatváltozás elleni globális megállapodás kereteirõl. A környezetvédelem iránt elkötelezett színész, DiCaprio döntéséhez hozzáfûzte: “Az éghajlatváltozás súlyos hatással van a bolygónk állapotára és minden egyes lakójának egészségére. Ezért muszáj átállnunk a tiszta energián alapuló gazdaságra, hogy függetlenítsük magunkat a fosszilis energiahordozóktól, melyek a fõ okozói ennek a világméretû problémának.”

“Miután megvizsgáltam a fosszilis üzemanyagok piacáról való tõkeátcsoportosítások belsõ mozgatórugóit és az éghajlatvédelmi megoldásokba történõ befektetések hátterét, meggyõzõdtem arról, hogy nekem személyesen is és a Leonardo DiCaprio Alapítvány nevében is az ügy mellé kell állnom, és meg kell hoznom ezt a döntést.” – folytatta a színész.

“Most van itt az ideje a tõkebefektetéseink átcsoportosításának, hogy ezzel a világ vezetõinek tudomására hozzuk, hogy mi, magánemberek és intézmények cselekedeteinkkel és döntéseinkkel kiállunk az éghajlatváltozás hatásainak megfékezése mellett és elvárjuk, hogy õk is vegyenek részt a folyamatban idén Decemberben, a Párizsi Klímacsúcson.” – fejezte be DiCaprio.

“A tõkék átcsoportosítása a fosszilis helyett a megújuló energiaforrások fejlesztésébe egy szükséges lépés és a felelõsségteljes vállalati és befektetõi magatartáskultúra része A párizsi klímacsúcs mérföldkõ lesz a globális felmelegedés mérséklésében, és mind a befektetõknek, mind pedig a döntéshozóknak hasonlóan komoly elkötelezõdést kell vállalniuk. Ez az egyetlen járható út, amely egy élhetõbb jövõ felé vezet” – mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetõje.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.