Leonardo DiCaprio is tőkeátcsoportosítást hajt végre befektetéseinek zöldítése érdekében

A New Yorkban zajló Klímahéten bejelentették, hogy Leonardo di Caprio, az Egyesült Államok WWF irodájának igazgatótanács tagja is azok között a befektetõk között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tõkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról, jelentették be a tegnapi nap folyamán.

Az Arabella Advisors által a Divest-Invest kampányalap számára készített jelentés szerint több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektetõ tett ígéretet arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet. A lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak.

Az elemzés szerint a mozgalom támogatottsága ötvenszeresére nõtt az elmúlt egy évben így már több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tõke.

A bejelentést a New York-ban zajló Klíma Héten tették, amely lehetõséget ad arra, hogy a decemberi Párizsi Klímacsúcs elõtt találkozzanak a kormányzati képviselõk, szakemberek és befektetõk, hogy megállapodjanak az éghajlatváltozás elleni globális megállapodás kereteirõl. A környezetvédelem iránt elkötelezett színész, DiCaprio döntéséhez hozzáfûzte: “Az éghajlatváltozás súlyos hatással van a bolygónk állapotára és minden egyes lakójának egészségére. Ezért muszáj átállnunk a tiszta energián alapuló gazdaságra, hogy függetlenítsük magunkat a fosszilis energiahordozóktól, melyek a fõ okozói ennek a világméretû problémának.”

“Miután megvizsgáltam a fosszilis üzemanyagok piacáról való tõkeátcsoportosítások belsõ mozgatórugóit és az éghajlatvédelmi megoldásokba történõ befektetések hátterét, meggyõzõdtem arról, hogy nekem személyesen is és a Leonardo DiCaprio Alapítvány nevében is az ügy mellé kell állnom, és meg kell hoznom ezt a döntést.” – folytatta a színész.

“Most van itt az ideje a tõkebefektetéseink átcsoportosításának, hogy ezzel a világ vezetõinek tudomására hozzuk, hogy mi, magánemberek és intézmények cselekedeteinkkel és döntéseinkkel kiállunk az éghajlatváltozás hatásainak megfékezése mellett és elvárjuk, hogy õk is vegyenek részt a folyamatban idén Decemberben, a Párizsi Klímacsúcson.” – fejezte be DiCaprio.

“A tõkék átcsoportosítása a fosszilis helyett a megújuló energiaforrások fejlesztésébe egy szükséges lépés és a felelõsségteljes vállalati és befektetõi magatartáskultúra része A párizsi klímacsúcs mérföldkõ lesz a globális felmelegedés mérséklésében, és mind a befektetõknek, mind pedig a döntéshozóknak hasonlóan komoly elkötelezõdést kell vállalniuk. Ez az egyetlen járható út, amely egy élhetõbb jövõ felé vezet” – mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetõje.

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.