Leszállt a napelemes repülőgép Marokkóban

A kifejlesztett technika megbízhatóan működik, a gép képes éjjel és nappal is repülni – mondta a projekt társalapítója. Leszállt a Solar Impulse napelemes svájci repülőgép szerda hajnalban a marokkói főváros, Rabat nemzetközi repülőterén, és ezzel teljesítette első interkontinentális útját.

A gép kedd hajnali 5 óra 22 perckor szállt föl Madridban, és 19 órai repülést követően, éjfél után érkezett meg Rabatba. Madridba Svájcból repült május 24-én, majd május 28-ra tervezett továbbrepülését a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A Svájc-Marokkó-táv egy későbbre tervezett világkörüli út próbarepülésének számít. Nem sokkal azelőtt, hogy a gép svájci pilótája, Bertrand Piccard leszállt a marokkói fővárosban, a projekt társalapítója, a szintén pilóta André Borschberg a helyszínen kijelentette újságíróknak: a Solar Impulse bebizonyította, hogy a kifejlesztett technika megbízhatóan működik. “A gép képes éjjel és nappal is repülni.” A gépből mosolyogva kiszálló Piccardot Borschberg és Musztafa Bakkuri, a marokkói napenergia-ügynökség vezetője fogadta.

Marokkóban fogadják a gépet és pilótáját

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.