Letarolta Japánt a Talasz tájfun

A tájfun trópusi viharrá szelídülten, de özönvízszerű esőzésekkel érkezett Oroszország távol-keleti partjaihoz.

Keddre virradó éjjel elérte a Talasz tájfun Oroszország Primorje (Tengermellék) terület délkeleti partjait. A meteorológusok szerint ez a ciklon uralja majd a megye időjárását pár napig, és ezalatt több mint egyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű, sőt, néhol annál is több csapadék hullik. A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi részlege felszólította az ottani lakosokat, hogy ne hagyják el a településeket, ne menjenek halászni és vadászni, amíg dúl a vihar.

 
A Talasz miatt legalább harminchárom ember életét vesztette és ötvenhatan eltűntek Japánban, ahol a tájfun áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, és utakat, vasútvonalakat rongált meg, és egy megáradt folyó elsodort egy vasúti hidat is. A vihar térségében több ezer lakóház került víz alá. A kormány mellett működő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a szélvész útjában fekvő területekről. Az evakuálásban katonák, rendőrök és tűzoltók is közreműködnek. A hatóságok felhívták a helyi lakosok figyelmét arra, hogy legyenek különösen körültekintőek a vízgyűjtőknél, amelyek vízszintje hirtelen megemelkedett, illetve a hegyvidéki utakon, ahol földcsuszamlások és sziklaomlások fordulhatnak elő. A Talasz szombaton érte el Japán Sikoku szigetét és Honsú déli részét. Helyi idő szerint vasárnap délelőttre már végigvonult Honsún is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.