Letették a napelemgyártó üzem alapkövét Komlón

Letették a Solar Energy Systems Kft. mintegy 1,2 milliárd forintból épülő napelemgyártó üzemének alapkövét csütörtökön Komlón.

A magyar tulajdonú cég november végétől 108 dolgozó foglalkoztatásával az úgynevezett fotovoltaikus napelemek három termékcsaládjának gyártását tervezi. Elsősorban német piacra termel, működéséből évente 4 millió eurós árbevételt remél. Polics József, Komló fideszes polgármestere az alapkőletét kapcsán tartott ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés a rendszerváltás óta az első olyan termelő vállalkozás beindítását teszi lehetővé a városban, amely nagy számban teremt új munkahelyeket. A cég november végéig a komlói ipari parkban, egy hektáron építi fel 1400 négyzetméteres, 16 megawatt kapacitású üzemét, amelyben 108 dolgozóval, modern amerikai-japán technológiával végzi villamos energia előállítására szolgáló 140, 230, valamint 270 watt teljesítményű fotovoltaikus napelemek gyártását. A 2008-ban alakult Solar Energy Systems Kft. Magyarországon a harmadik, napelemek gyártására létrejött magyar tulajdonú vállalkozás, és működéséből évente 4 millió euró bevételt remél. Termékeiket elsősorban a német piacra szánják, tekintettel arra is, hogy Németország 2020-ra a jelenlegi 8,5 százalékról 40 százalékra akarja növelni a megújuló energiák arányát.

 
    Vajda László, a cég szóvivője korábban az MTI-nek reményét fejezte ki, hogy a napenergia hasznosítása iránti igény Magyarországon is erősödni fog a jövőben. Ennek köszönhetően egyre többen telepítik majd a villamosenergia-költségeket és az áramszolgáltatónak való kiszolgáltatottságot csökkentő környezetbarát napelemes rendszereket.
    Polics József kiemelte: “a jövő technológiája jött el abba a városba, ahol mindig meghatározó volt az energetikai célú foglalkoztatás”. Szekó József, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács fideszes elnöke szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy az ország egyik legkorszerűbb, megújuló energiatermeléshez berendezéseket gyártó cég üzeme a “szén városában” épül fel. Rámutatott: a fejlesztés 400 millió forintos támogatást kapott európai uniós és központi költségvetési forrásból.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.