Létezik a 8 év alatt megtérülő napelemes rendszer?

Jelenleg több különböző támogatási program is segíti a napelemes rendszerek gyors megtérülését.

A Napi.hu cikke alapján egy 2-3 kilowattos rendszer már képes biztosítani egy átlagos magyarországi családi ház energiaigényét. Egy évtizede 1 kilowatt teljesítmény kiépítése még 2 millió forintnál is többe került, ezért akkoriban a napelemek telepítése valóban költséges volt. Mára azonban az ár félmillió forint alá csökkent, így akár 1-1,4 millió forintból is kiépíthető egy-egy rendszer. Bár az utóbbi időkben enyhült az áresés, a technológia folyamatosan fejlődik, a panelek emiatt fokozatosan olcsóbbá válnak. Fontos azonban kiemelni, hogy a munkadíj ezzel szemben egyre emelkedik. Ami a napelemek megtérülését illeti: Magyarországon ma 8-11 éves értelmes megtérülésről beszélhetünk – Korda László, az Ép-Gépész Holding Kft. napelemes ágazatának termékmenedzsere egy 4 kilowattos, 1,8 millió forintos rendszer esetében 10 évvel számol. Az, hogy mennyire kifizetődő a napelem, természetesen számos faktor befolyásolja, köztük az amortizáció, a megbízhatóság és az infláció. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy eredeti, kiváló minőségű termékeket válasszunk, a beszerelést jó szakemberre bízzuk, és az sem árt, ha évi karbantartásra is szerződünk. A minőségi munkának ugyan meg kell fizetni az árát, de higgyük el: nagyon is megéri.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is. Egy országos felmérés alapján:

1 főnél 1 616 KWh;
2 főnél 2 234 KWh;
3 főnél 2 822 KWh
4 főnél 3 480 KWh az éves átlagos háztartási fogyasztás.

A mai rendszerek élettartama legalább 25 év, de gyakran ennél is több, az amortizációjuk pedig 0,7 százalék alatti. A napelemekre két típusú garancia van: az EU által előírt teljesítménygarancia, illetve a termékgarancia. Előbbi azt jelenti, hogy 10 évre 90, 25 évre pedig 80 százalékos teljesítménymegtartást biztosítanak. Utóbbi alapból tízéves, jobb minőségű termékek esetében ennél is hosszabb garanciát jelent. A garanciához elengedhetetlen a számla és a forgalmazó által kiadott sorszámlista megőrzése, erre mindenképp oda kell figyelni.

Most éri meg napelemet venni

Az elmúlt években tehát jóval olcsóbbá vált a rendszerek telepítése, míg a termékek egyre megbízhatóbbá fejlődtek. Az utóbbi időszakban ráadásul több olyan program is indult Magyarországon, amelyek segíthetik a kiépítést. 2021 januárjától például elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelyben maximum 3 millió forint visszatérítés érhető el különböző bel- és kültéri munkákra – az összeget az anyag- és munkadíj között fele-fele arányban kell megosztani. A csomagban rejlő lehetőségeket egy napelemes rendszer telepítésével tökéletesen ki lehet aknázni. Végezetül nemrég az is kiderült, hogy nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy újabb programot indít el. Ebben több tízezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család számára biztosítanak majd vissza nem térítendő támogatást a napelemekre.

 

alternativenergia.hu / napi.hu

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.