Létezik-e a piacon viharbiztos hőszigetelő rendszer?

Az utcán járva gyakran láthatunk olyan homlokzat, melyet egy vihar megrongált, vagy akár teljesen tönkre is tett.

Jogosan merül fel a gondolat; hogy vajon tudunk-e a házunkhoz teljesen viharálló hőszigetelő rendszert választani? 

A kérdés jó, nem lehet rá egyszerű választ adni.

A „rendszer” fogalma egyértelmű: egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni

Azonban ezen teljesülésen túl még egy nagyon fontos lépés is szükséges: minősíttetni kell a rendszert, az erre jogosult hatóságnál (TÜV-ÉMI). És itt merül fel a probléma: a viharról azt el tudjuk mondani, hogy heves esőzéssel vagy havazással kísért erős szél, de nem lehet objektív számokkal behatárolni. Emiatt viszont nem is lehet tesztelni és hivatalosan kimondani, ez egy „viharálló hőszigetelő rendszer”! 

Ettől függetlenül számos tényező van, amit, ha megfelelően alkalmazunk, a hőszigetelésünk a lehető legjobban meg tudja védeni az otthonunkat a viharokkal szemben.

Hogyan tud ellenállni a viharoknak egy hőszigetelő rendszer?

Nézzük meg, a hőszigetelő rendszerek felépítésénél mire kell ügyelni annak érdekében, hogy a hőszigetelés a lehető legjobban ellenálljon a viharoknak.

Ragasztás

Az első feladat: a ragasztás. A Magyar Építőkémia- és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) kétféle ragasztási eljárást fogad el: 

  • a pont perem, 
  • és teljes felületű ragasztást. 

Sajnos a mai napig találkozunk „pogácsás” ragasztással, amely túl azon, hogy szakszerűtlen, még tűzveszélyes is! Tűz esetén ún. kürtőhatás léphet fel a fal és a hőszigetelő lemez között, és így a tűz gyorsan elérhet a tetőhöz is! 

Hallottunk már olyat is, hogy azért elég pogácsásan ragasztani, mert a ragasztó csak azért kell, hogy addig megtartsa a lemezeket a falon, amíg nem dűbeleznek, mert a dűbel tartja a rendszert, és nem a ragasztó. Ez súlyos tévedés! 

A ragasztónak olyan ereje van, hogy egy jól felragasztott lemezbe jól beágyazott üvegszövet-hálóval szét tudjuk tépni a hőszigetelő lemezt, ha le akarjuk szedni! 

Forrás: Mapei

 

Üvegszövet-háló beágyazása

Az üvegszövet-háló legstabilabb módon történő beágyazása: 10-es fogazású glettvas fogas részével képzett ragasztóba ágyazzuk az üvegszövet-hálót, amely így a tapaszréteg felső harmadába fog kerülni. 

Gyakori hiba, hogy lelógatják a hálót a homlokzaton, szöggel rögzítik a gerendába és átglettelik. Az üvegszövet elsődleges feladata a dilatációs mozgások elnyelése, másodlagos a tűzzel szembeni ellenállás és a külső réteg egyben tartása. Azonban ezt a feladatát csak akkor fogja ellátni, ha a jó helyen és a jó módszerrel lett beágyazva…és a „szögelős-lelógatós” módszer nagyon nem az! 

Forrás: Mapei

 

Dűbelezés

„Nem jók a dűbelek, minden harmadikat ki lehet kézzel húzni.” 

Ez a számtalanszor előforduló hiba olyankor jön elő, amikor a kerámia-falazóelemekbe ütvefúrással készítik a dübel furatokat, ezáltal a falazó-elemek belsejében lévő vékony kerámia lamellákat teljesen szétverik. A dűbel feszítő éke csak üres térben tud feszíteni, így viszont nem fog.

Hagyományos fúrási eljárással telepítve (kivéve beton és mész-homok falazatok) egy átlagos dübel 40 kg-nyi kifelé ható erőnek tud ellenállni. 

Két emelet magasságig egy négyzetméteres felületen 6 darab dűbel az előírás. Felette pedig a dűbelszám-előírások alapján növekszik, két emelet magasságnál például a 6 db dűbel 240 kg erőhatás/m2-nek áll ellen! Ez egy nagyon-nagyon komoly szélnek felel meg, ami Európában nem fordul elő! 

Általánosságban pedig elmondhatjuk, hogy az a lényeg, hogy a felépített hőszigetelés egy rendszert alkosson, és egy gyártó által gyártott, forgalmazott, bevizsgált és minősített termékeket tartalmazzon! 

A Mapei által ajánlott gyártói előírások megfelelnek a fenti elvárásoknak, az így felépített MAPETHERM hőszigetelések tehát a lehető legtöbbet tesznek a viharállóságért!

Ha szeretne többet tudni a hőszigetelésről, töltse le az ingyenes hőszigetelési e-bookot!

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.