Letörhetik az energiaárakat a napelemgyártók

Megtalálták a módját a kínai napelemgyártók az alacsony árak és a csökkenő állami támogatás kivédésének: saját maguk építenek napelemfarmokat, amelyek óriási mennyiségű elektromos energiát állíthatnak elő belátható időn belül.

Az egy kézből mindent elvének alkalmazásával igyekeznek kiszabadulni szorult helyzetükből a kínai napelemgyártók. Termékeik ára a 2008-2009-es pénzügyi válság után visszaesett, amit csak tetézett, hogy az európai kormányok mérsékelték a napenergia termelését segítő támogatásokat. A kiutat az jelentheti, hogy a cégek diverzifikálják tevékenységüket, felvéve profiljukba az energiatermelést – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A pekingi vezetés szintén felismerte a lehetőséget a kiterjedt, ám meglehetősen nagy felesleges kapacitással küszködő panelgyártó ipar megmentésére: a kormány nagyvonalú programot indított a napenergia-termelés felpörgetésére. A nyáron napvilágot látott tervek szerint 2015-ig a jelenlegi négyszeresére, 35 gigawattra emelik a napelemes áramtermelő kapacitást. (A paksi atomerőmű termelési képessége kettő gigawatt.)

Terjeszkedés

A kínai panelgyártók ezért elsősorban odahaza ugranak fejest az áramtermelésbe, amely jól tervezhető, megbízható piacot teremt paneleiknek. A cégek még idén is veszteségesen termelnek, annak ellenére, hogy hazai piacukon, továbbá Japánban és az USA-ban is több napelemet adtak el a korábbinál.

A bizonytalan közvetlen értékesítéssel szemben a naperőművekbe fektetett tőke – a projekt helyétől és a beruházáshoz felvett hitel költségeitől függően – tízszázalékos megtérülést ígér. Nem meglepő, hogy az amerikai napelemgyártók is fantáziát látnak a dologban: az ágazat olyan ismert cégei, mint Sun Power vagy First Solar szintén belevágott a nagyobb profitrátát ígérő áramtermelésbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.