Letörhetik az energiaárakat a napelemgyártók

Megtalálták a módját a kínai napelemgyártók az alacsony árak és a csökkenő állami támogatás kivédésének: saját maguk építenek napelemfarmokat, amelyek óriási mennyiségű elektromos energiát állíthatnak elő belátható időn belül.

Az egy kézből mindent elvének alkalmazásával igyekeznek kiszabadulni szorult helyzetükből a kínai napelemgyártók. Termékeik ára a 2008-2009-es pénzügyi válság után visszaesett, amit csak tetézett, hogy az európai kormányok mérsékelték a napenergia termelését segítő támogatásokat. A kiutat az jelentheti, hogy a cégek diverzifikálják tevékenységüket, felvéve profiljukba az energiatermelést – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A pekingi vezetés szintén felismerte a lehetőséget a kiterjedt, ám meglehetősen nagy felesleges kapacitással küszködő panelgyártó ipar megmentésére: a kormány nagyvonalú programot indított a napenergia-termelés felpörgetésére. A nyáron napvilágot látott tervek szerint 2015-ig a jelenlegi négyszeresére, 35 gigawattra emelik a napelemes áramtermelő kapacitást. (A paksi atomerőmű termelési képessége kettő gigawatt.)

Terjeszkedés

A kínai panelgyártók ezért elsősorban odahaza ugranak fejest az áramtermelésbe, amely jól tervezhető, megbízható piacot teremt paneleiknek. A cégek még idén is veszteségesen termelnek, annak ellenére, hogy hazai piacukon, továbbá Japánban és az USA-ban is több napelemet adtak el a korábbinál.

A bizonytalan közvetlen értékesítéssel szemben a naperőművekbe fektetett tőke – a projekt helyétől és a beruházáshoz felvett hitel költségeitől függően – tízszázalékos megtérülést ígér. Nem meglepő, hogy az amerikai napelemgyártók is fantáziát látnak a dologban: az ágazat olyan ismert cégei, mint Sun Power vagy First Solar szintén belevágott a nagyobb profitrátát ígérő áramtermelésbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!