Leváltják a kiotói egyezményt

Majdnem kétszáz ország fogadta el pénteken a klímaváltozás elleni küzdelem stratégiájának szövegtervezetét.

Ez még nem tartalmazza az igazán kemény döntéseket, amelyekre a hőmérséklet emelkedése és az okozott károk mérséklése miatt van szükség. A nyolcvanhat oldalas dokumentumot majdnem egy hét tárgyalás után fogadták el az ENSZ tagállamai Genfben.

– A szöveg egyre csak nőtt, szóval, júniusban a következő ülésünkön még nehezebb feladatunk lesz. De már az is óriási érték, hogy elismerték ezt a szöveget hivatalos tárgyalási alapnak, és hogy mindenki részt akar venni a végső szöveg kidolgozásában – mondta az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének végrehajtását felügyelő szervezet ügyvezető titkára, Christiana Figueres.

A javaslat lesz az alapja annak a dokumentumnak, amelyet a párizsi klímacsúcson fogadhatnak el decemberben, és amely leváltja a kiotói egyezményt. A szöveg gyökeresen eltér az eddigiektől. 2050-re például fokozatosan, de teljesen megszüntetné a nettó üvegházhatású gázok kibocsátását.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.