A körtének vége. Az ipari forradalom legnagyobb világítás-technikai találmányát, Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága.

Leváltják Edison körtéjét

A körtének vége. Az ipari forradalom legnagyobb világítás-technikai találmányát, Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága.

Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek. A határidőt elsősorban a gyártók kérésére választották.

Az európai háztartások 97 százalékában még mindig a hagyományos, energiatakarékosnak nem nevezhető, viszont jutányos áron kapható villanykörte világít. A felhasznált energia jó része nem fényként hasznosul bennük, – egy wattból mindössze 5 százalékos hatásfokkal 15 lumen fényt sugároznak – hanem hővé alakul. A
villanykörték tehát jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, akárcsak az erőművek.

Andris Piegals az Európai Unió energetikai biztosa elégedetlen az európai izzógyártók által vállalt határidővel, szerinte a cserét négy év alatt kellene lebonyolítani. Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában jobban készülnek a gyors cserére és máris sokféle energiatakarékos világítóeszköz közül válogatnak.

Az egyik vezető fénycső gyár LED-nek nevezett (light emitting diode = fényt kibocsátó félvezető) világítótestei egy watt energiával 75 lumen fényt sugároznak, de már kísérleteznek az OSTAR LED-ekkel, amelyek vékony felső rétegére tükrözik a fotonokat, s ezáltal 150 lumen/wattal sugároznak, higanymentesek és 60000 óra az élettartamuk.

Egy másik cég hatvanas kompakt, hármas spirálban csavarodó fluoreszkáló izzói már nemcsak egy színben készülnek, hanem a piros-zöld-kék színek “halo hatásával” (derengő, mint olykor a Nap és a Hold körül is látható halvány koszorú, a halo) tetszőleges színűek is lehetnek. A kísérletezés alatt álló Alto II típusúakban – a korábbi 3 milligrammal szemben már csak 1,7 milligramm lesz a higany.

Az amerikai és japán cégek viszont világítótestek, körték helyett világító lapokkal, felületekkel kísérleteznek, amelyek fényét OLED-ek, organikus, szerves LED-ek sugározzák. Ezekkel a teljes színskála bármely színe előállítható, sőt felületeken, vagy azok részein, akár váltakozva és automatikusan is cserélhető a szín. Főleg feliratok, hirdetések számára nyújt ez mutatós és olcsó üzemű, környezetkímélő világítást. Ezen kívül kialakították már a nedvességre érzékeny OLED-ek vízkizáró, átlátszó bevonatát is. Úgy tervezik, hogy 2010-re a boltokba kerülhetnek az új OLED táblák.

Ajánlott tartalom

2040-re épülhet fel az első lengyelországi atomerőmű

Az első nagy lengyelországi atomerőmű 2040-re épülhet fel, az előző kormány által kitűzött 2032-es időpont optimista volt - jelentette ki Marzena Czarnecka lengyel iparügyi miniszter kedden a sziléziai Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszuson.