Levegő hajtja a szélsebes legókocsit

Több mint 500 ezer legókockából épített levegőmeghajtású autót egy ausztrál vállalkozó, írja a BBC. A kerekek kivételével a kétszemélyes kocsi minden eleme lego, habár Steve Sammartino saját bevallása szerint nem legóbolond. A gépet négy levegő hajtású motor és 256 dugattyú hozza mozgásba, és akár húsz kilométer per órával is képes száguldani.

A férfi a Twitteren gyűjtött pénzt projektjéhez a crowd-funding, azaz a közösségi finanszírozás egyre népszerűbb módszerével; összesen negyven ausztrál támogatta. Ő és fiatal román barátja ezután 18 hónapig dolgozott az autón, először Romániában, majd Ausztráliában. A kocsit a héten Melbourne-ben próbálták ki. A motor törékeny, és féltünk, hogy ha felrobban, legóesőt zúdítunk a járókelőkre – mondta Sammartino az újságíróknak. Elmondása szerint egyébként a projekt célja az volt, hogy megmutassa, mit lehet alkotni, ha a tehetségeket a közösség anyagilag is támogatja, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.